Περισσότεροι από 225 εργαζόμενοι της Google στις ΗΠΑ ίδρυσαν συνδικάτο, ανακοίνωσαν με άρθρο τους στους New York Times οι εκλεγέντες στην ηγεσία της ένωσης.

«Η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται με δίκαιες αμοιβές, χωρίς τον φόβο της κακομεταχείρισης, των αντιποίνων και της διακριτικής μεταχείρισης» γράφουν οι επικεφαλής της προσπάθειας.

Η Alphabet είναι ο μητρικός όμιλος της Google που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Waymo.

Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα σε ξεχωριστό άρθρο της, η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet θεωρείται νομικά «ένωση μειοψηφίας», καθώς εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό μέρος των 260.000 εργαζομένων της Alphabet, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται τις συμβάσεις εργασίας.

Η εξέλιξη, επισημαίνει το Reuters, έρχεται την ώρα που η Google κατηγορείται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι υπέβαλε σε ανάκριση και τελικά απέλυσε εργαζομένους που αντιδρούσαν στις πολιτικές της εταιρείας και προσπαθούσαν να ενωθούν σε συνδικάτο.

Η δημιουργία της Ένωσης, η οποία οργανώθηκε μυστικά το τελευταίο έτος, είναι σπάνιο φαινόμενο στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας, η οποία παραδοσιακά αντιτίθεται στην συνδικαλιστική οργάνωση του εργατικού δυναμικού της.

Όπως ανέφερε η Τσούι Σο, μηχανικός της Google και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, ο νέος συνδικαλιστικός φορέας θα λειτουργήσει ως μέσο άσκησης πίεσης στη διοίκηση, όχι μόνο για εργασιακά θέματα αλλά και για ζητήματα ηθικής που προκύπτουν από την πρόοδο της τεχνολογίας.

Το άρθρο των επικεφαλής της Ένωσης ξεκινά με αναφορές στη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την 1η Νοεμβρίου 2018 περίπου 20.000 εργαζόμενοι της Alphabet, αντιδρώντας στα γενναιόδωρα μπόνους που δόθηκαν σε στελέχη τα οποία είχαν κατηγορηθεί για διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση.

Υπενθυμίζει επίσης ότι, λόγω των αντιδράσεων από τους εργαζομένους της, η Google ματαίωσε το Project Maven, μια συνεργασία της εταιρείας με το αμερικανικό Πεντάγωνο στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το Project Dragonfly, ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης που λογοκρίνει τα αποτελέσματα στην αγορά της Κίνας.