Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προτάθηκε για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Βρούτσης ουσιαστικά χρεώθηκε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας με τα προγράμματα κατάρτισης στους επιστήμονες και συγκεκριμένα με το περιβόητα «σκοίλ ελικίκου». Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο τελικά καταργήθηκε με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης είχε δώσει αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή κριτική απέναντι την κυβέρνηση.

Επίσης στον πρώην υπουργό χρεώνονται και άλλα λάθη και αστοχίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας. Ενα από αυτά και το γεγονός ότι η απονομή των συντάξεων δεν προχώρησε όπως είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, αυτό είχαν επισημάνει και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν είχαν παραπονεθεί κυρίως για τις προσωρινές συντάξεις των αγροτών.

Στον πρώην υπουργό Εργασίας χρεώνεται και το θέμα των φαρμάκων των χαμηλοσυνταξιούχων. Μάλιστα το θέμα αυτό ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την εκπνοή του 2020 ο οποίος ανακοίνωσε την παράταση της χορήγησης φαρμάκων σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

«Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020. Η Πολιτεία μένει πάντα δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν πρώτοι την φροντίδα μας και στη νέα χρονιά», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην προ ημερών ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονται 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν μικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα έπρεπε να πληρώνουν ξανά την αναγραφόμενη τιμή λιανικής πώλησης για τα φάρμακα που χρειάζονται.

Τέλος, στο πρώην υπουργό χρεώνονται και τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τότε το υπουργείο δήλωνε ότι η διαδικασία καταβολής των αναδρομικά γίνεται ομαλά και χωρίς λάθη.