Νέα υφυπουργός Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας ορίστηκε η Ζέττα Μακρή, στη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη η οποία μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού.

Πρόκειται για μια έμπειρη πολιτικό με μακρόχρονη σταδιοδρομία, η οποία έχει ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με τον φάκελο της αγροτικής πολιτικής αλλά και με κοινωνικά ζητήματα.

Η Ζωή (Ζέττα) Μιχαήλ Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εξελέγη στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Είναι κόρη της Δώρας και του Μιχάλη Μακρή, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Γρεβενών με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι μητέρα δύο παιδιών – από τον ένα της γιο μάλιστα έχει και ένα εγγόνι. Το επάγγελμά της είναι δικηγόρος.

Σπουδές

Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

Πολιτική δραστηριότητα

Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996 – 1999.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ., ενώ διετέλεσε και Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ..

Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου “Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων”, των “Φίλων της Αγάπης”, των “Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου”, του “Σοροπτιμιστικού Ομίλου”, του “Ομίλου ΖΟΝΤΑ”. Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Η σιωπή δεν είναι οικολογική”.