Το 2020 αφήνει βαριά κληρονομιά στο επετειακό και συμβολικό 2021. Συνδυασμός παραγόντων και συνθηκών συνθέτει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων και θα απαιτήσει προσπάθειες εθνικών διαστάσεων επίσης από όλους.

Η πανδημία του κορωνοϊού, κατ’ αρχάς, παραμένει ενεργή, θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμη να απειλεί τη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, να εμποδίζει την κινητικότητα των πολιτών και μαζί να περιορίζει κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί δημιουργούν όντως βάσιμες ελπίδες τιθάσευσης του φονικού ιού, ωστόσο είναι επίσης ακριβές ότι απέχουμε πολύ ακόμη από το σημείο ανύψωσης του τείχους ανοσίας που θα μας απαλλάξει οριστικά από το βάρος και τους περιορισμούς της πανδημίας.

Πράγμα που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή στην τήρηση των προστατευτικών μέτρων ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο, να περιορισθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και να αποφευχθούν πρόωρες και εν πολλοίς άδικες απώλειες συνανθρώπων μας.

Ταυτόχρονα, είναι απόλυτη ανάγκη στο κρίσιμο μεσοδιάστημα να προστατευθούν οι ασθενέστεροι και ανήμποροι συμπολίτες μας και μαζί να στηριχθεί κατά το δυνατόν η χειμαζόμενη οικονομία μας, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, να εξέλθει όρθια αυτής και να είναι ικανή να ανταποκριθεί στην πάνδημη προσπάθεια αναγέννησης και ανασυγκρότησης που θα ακολουθήσει.

Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προετοιμασία όλων για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν είναι μόνη. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή ομπρέλα και θα έχει στη διάθεσή της σημαντικούς πόρους, ικανούς να αναγεννήσουν και να ανασυγκροτήσουν την οικονομία μας. Τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης επαρκούν για να αλλάξουν πραγματικά την ελληνική οικονομία και να προσφέρουν ευκαιρίες αναδημιουργίας στον ελληνικό λαό. Αρκεί να τύχουν ορθολογικής κατανομής, συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης. Και υπό τον όρο ότι θα έλθουν να στηρίξουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού και παραγωγικής ανασύστασης, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Επιπλέον η χώρα μας, σε αυτή την επετειακή χρονιά, θα έχει να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη κατά τα φαινόμενα τουρκική απειλή. Διακόσια χρόνια από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα είμαστε αντιμέτωποι με νεοοθωμανικά όνειρα και πρωτοφανείς διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι γείτονες θα επιχειρήσουν να ξεδιπλώσουν τα άνομα σχέδιά τους στη διάρκεια της νέας χρονιάς, προφανώς και για λόγους ιστορικούς. Η πρόκληση στον βαθμό που θα εκδηλωθεί θα απαιτήσει σθεναρή αντίσταση και αντίστοιχου επιπέδου αντίδραση. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι εθνικές δυνάμεις οφείλουν να είναι ενεργές και συντονισμένες.

Οπως εξ αρχής σημειώσαμε, η κληρονομιά του 2020 είναι βαριά και οι προκλήσεις της νέας χρονιάς πολλές και κρίσιμες. Για την υπερπήδησή τους θα χρειαστούν όλες οι δυνάμεις. Ουδείς περισσεύει. Η προσπάθεια θα έχει χαρακτηριστικά εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης. Κάτι που όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται να αποδεχθούν και να συνδράμουν, αναλόγως της θέσεως και των δυνατοτήτων τους. Στις παρούσες σύνθετες υγειονομικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες δεν χωρούν εθνικές διχόνοιες και αγώνες άγονοι.

Η επέτειος των διακοσίων ετών από το ηρωικό 1821 προσφέρει άλλωστε ευκαιρία αναστοχασμού και ανάδειξης των ευγενικών, αγωνιστικών και δημιουργικών χαρακτηριστικών του λαού και του έθνους μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ