Μόλις 2,8 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ μέχρι την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου, αριθμός πολύ μικρότερος από τον επίσημο στόχο των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμών εντός του 2020.

Τα εμβόλια του κορωνοϊού φτάνουν στους ενοίκους γηροκομείων ακόμα πιο αργά από ό,τι φτάνουν σε άλλες ομάδες πρώτης προτεραιότητας, μεταδίδει την Πέμπτη το Reuters.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί 2,2 εκατομμύρια δόσεις για αυτή την ομάδα, μόνο 170.000 ένοικοι γηροκομείων είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι 40 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna θα ήταν διαθέσιμες εντός του μήνα.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο επίτροπος της FDA (Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) Στίβεν Χολ δήλωσε στο Reuters ότι ο στόχος για εμβολιασμό 20 εκατ. Αμερικανών εντός του Δεκεμβρίου είναι «ρεαλιστικό» πλάνο.

Έκτοτε, οι αρμόδιες αρχές έπαψαν να αναφέρονται σε νούμερα, καθώς έγινε πια σαφές ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Αξιωματούχοι τοπικών υπηρεσιών υγείας διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει επαρκή χρηματοδότηση για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τους εμβολιασμούς.

«Γνωρίζουμε πως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη και εργαζόμαστε σκληρά για να τη βελτιώσουμε» παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ Μονσέφ Σλάουι, σύμβουλος της Eπιχείρησης «Warp Speed» για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει διανείμει τα εμβόλια στις πολιτείες. Τώρα οι πολιτείες πρέπει να αναλάβουν τη χορήγηση. Κουνηθείτε!» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εμβολιασμός των 21 εκατομμυρίων εργαζομένων στο χώρο της υγείας ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου και σύντομα ακολούθησαν τα πρώτα εμβόλια στους 3 εκατομμύρια ενοίκους γηροκομείων.

Σειρά έχουν τώρα τα άτομα άνω των 75 ετών και περίπου 51 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην παιδεία και σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική.