Σχέδιο αποτροπής οποιασδήποτε χαλάρωσης, κινητικότητας και συγχρωτισμού σε σπίτια, έχει σχεδιάσει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, το οποίο διαφέρει από αυτό των Χριστουγέννων, λόγο του ότι είναι βραδινή η γιορτή.

Πρόκειται ωστόσο, για σχέδιο παρόμοιο αλλά αυστηρότερο από αυτό των Χριστουγέννων.

Για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν 6.000 αστυνομικοί μόνο στην Αττική. Στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν βίλες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν νοικιαστεί μέσω Airbnb, προκειμένου να εξελιχθούν ιδιωτικά ρεβεγιόν σε αυτές.

Υπό… επιτήρηση θα βρεθούν τα social media μέσω των οποίων διαφημίζονται πάρτι με γνωστούς τραγουδιστές.

Όπως και τα Χριστούγεννα, θα τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00-05:00. Αυτό σημαίνει πως πλέον, πρέπει όσοι βγήκαν σε συγγενικό σπίτι, έως εννιά άτομα, να έχουν επιστρέψει.

Το σχέδιο της αστυνομίας

Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται και ολικό «κλείσιμο» κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας με παράλληλο έλεγχο των κινούμενων οχημάτων για τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Ακόμα, όπως και έγινε, στο σχέδιο περιλαμβάνεται να κλείσουν σταθμοί του μετρό και να υπάρξει αναστολή δρομολογίων των συρμών.

Διαβάστε επίσης: Έκλεισαν από τις 21:00 οκτώ σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεκριμένα θα ισχύουν τα εξής:

  • 6.000 αστυνομικοί στην Αττική
  • 4.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Οι αστυνομικές «Ενέδρες» θα είναι ισχυρότερες μετά τις 05:00
  • Τα αστυνομικά «Aντίμετρα» έχουν στηθεί κυρίως στη διαφυγή από «κορονοπάρτι»
  • Δεν ισχύει ο κωδικός 6 για… πρωινό ρεβεγιόν. Όσοι εντοπιστούν τις πρωινές ώρες με λαμέ ρούχα, παγέτες και γόβες, δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την μετακίνησή τους.
  • Καθολικοί έλεγχοι στις βεβαιώσεις εργασίας όσων ελέγχονται
  • Αύριο είναι κλειστά τα καταστήματα-δημόσιες υπηρεσίες και πολλές επιχειρήσεις, οπότε λίγοι θα είναι αυτοί που μπορούν να έχουν πειστικά δικαιολογητικά μετακίνησης.
  • Η μοναδική αιτιολόγηση μετακίνησης είναι η εργασία, γιατρός, νοσοκομείο, φαρμακείο, βόλτα κατοικίδιου

Ενδεικτικά της αυστηρότητας των αστυνομικών μέτρων που θα εξελιχθούν τα ξημερώματα, είναι τα αριθμητικά δεδομένα των μπλόκων. 15 θα είναι από τις 22:00 μέχρι τις 05:00, και από τις 05:00 και μετά θα έχουν γίνει 33.

«Έφοδος» σε σπίτια με εισαγγελική εντολή

Σε περιπτώσεις εξακρίβωσης υπεράριθμων συγκεντρώσεων θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και αν κρίνεται σκόπιμο θα ακολουθούν αστυνομικές επεμβάσεις, συλλήψεις και βεβαίωση προστίμων ενώ δεν αποκλείεται η εναέρια επιτήρηση περιοχών με drones.

Ιδιαίτερη ένταση θα έχουν οι έρευνες για «μυστικές» χαρτοπαικτικές λέσχες, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν φαινόμενα μετατροπής σπιτιών και αποθηκών σε χώρους τέτοιου είδους… ψυχαγωγίας. Εξίσου αυστηρή θα είναι η «αποστείρωση» περιοχών με αυξημένα επιδημιολογικά φορτία κυρίως της Δυτικής Αττικής.

Στατικές αστυνομικές δυνάμεις θα βρεθούν σε όλες τις στολισμένες πλατείες περιοχών της Αττικής για την αποτροπή υπεράριθμων συγκεντρώσεων και «κορωνοπάρτι» και χρήση των ηχητικών μηνυμάτων από τα περιπολικά για την απομάκρυνση συγκεντρωμένων.

To αποψινό ρεβεγιόν θα κρίνει την πορεία του lockdown

Πάντως, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελεία θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την αποψινή βραδιά, του ρεβεγιόν, όπως και όλη την εορταστική περίοδο, συλλήβδην καθώς όπως φαίνεται η τήρηση των μέτρων θα κρίνει την άρση ή όχι του lockdown.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η αστυνομική επιτήρηση θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, ιδιαίτερα μετά τις 22:00 οπότε και υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας.