Σάλος έχει ξεσπάσει στη Σουηδία καθώς κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, έχουν συλληφθεί να αγνοούν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για την πανδημία του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, είναι μεταξύ εκείνων που, όπως καταγγέλλουν τα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτή την εβδομάδα παραβίασαν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την πανδημία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Λεβέν πήγε χριστουγεννιάτικα ψώνια σε εμπορικό κέντρο χωρίς μάσκα, δύο 24ωρα μετά τη συνέντευξη Τύπου όπου υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης της πανδημίας και την ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού πάση θυσία στα καταστήματα.

Μαζεύει τα… ασυμμάζευτα

Ο εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε την επίσκεψη στο εμπορικό, ενώ επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως αυτή «σχεδιάστηκε προσεκτικά».

«Η επίσκεψη σχεδιάστηκε προσεκτικά. Ο πρωθυπουργός ακολούθησε τις συστάσεις της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας και τις δικές του περί αποφυγής του συγχρωτισμού. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν μπορώ να δώσω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε αντίστοιχα περιστατικά, παραβιάζοντας τα μέτρα για τον κοροναϊό, όπως η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η ίδια εμφανίστηκε σε κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι στο δημοφιλές σουηδικό χειμερινό θέρετρο Salen.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, επισκέφτηκε κι αυτός εμπορικό κέντρο στην πόλη Λουντ για να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα για τους γονείς του.