Την παράταση του αυστηρού lockdown σε δύο δήμους της Δυτικής Αττικής, τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, καθώς και σε ορισμένους δήμους της Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έπειτα από σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε η παράταση των ήδη υπάρχοντων μέτρων στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Στην 17 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίστηκε η επιβολή μέτρων στις περιοχές αυτές, στον Ασπρόπυργο υπήρχαν 166 κρούσματα και στην Ελευσίνα 165. Σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, καθώς εντοπίστηκαν 95 και 53 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ o δείκτης Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει στο 1.

Aπό την άλλη, αίρονται τα μέτρα στο δήμο Μάνδρας, στην οποία στις 17/12 εντοπίζονταν 30 κρούσματα και σήμερα 14.

Η κατάσταση στην Κοζάνη

Σκληρό lockdown θα ισχύει και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοϊου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Αν και υπήρξε μείωση των κρουσμάτων στους δήμους αυτούς, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει επιβαρυμένο και μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με κοροναϊό είναι νέοι σε ηλικία.

Συγκεκριμένα:

 • Στον δήμο Κοζάνης, πριν περίπου μια εβδομάδα υπήρχαν 152 κρούσματα και σήμερα 86.
 • Στον δήμο Εορδαίας, πριν περίπου μια εβδομάδα υπήρχαν 115 κρούσματα και σήμερα 73.
 • Στον δήμο Βοϊου, πριν περίπου μια εβδομάδα υπήρχαν 95 κρούσματα και σήμερα 53.

Τα μέτρα αυτά δεν κρίνονται απαραίτητα για τους δήμους Σερβίων και Βελβεντού, όπου εντοπίζονται μόλις 2 και 3 ενεργά κρούσματα, ενώ δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Σε καραντίνα το χωριό Κέλλη

Στην τοπική κοινότητα Θεσπιών στη Βοιωτία, για την οποία αποφασίστηκε παράταση των περιοριστικών μέτρων χτες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και πως όλα τα ενεργά κρούσματα και οι επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί. Τα μέτρα στην περιοχή αυτή λήγουν την Πέμπτη το πρωί και δεν αναμένεται να χρειαστεί παράτασή τους.

Επίσης, αποφασίστηκε να ισχύσουν τα ίδια μέτρα με τις Θεσπιές και στο χωριό Κέλλη, του δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα. Η καραντίνα στο χωριό αυτό θα ισχύει από αύριο Τετάρτη και για 10 μέρες.

Συγκεκριμένα παρατείνεται η ισχύς των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

-Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

-Από τις 18:00΄έως τις 05:00΄απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.
-Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
-Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).

Πού επιμένουν τα κρούσματα

Ο υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιμονή των κρουσμάτων στις εξής περιοχές:

 • Φλώρινα
 • Κερατσίνι
 • Δραπετσώνα
 • Περιστέρι
 • Ίλιον
 • Αχαρνές
 • Ζεφύρι
 • Κάλυμνος

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους ειδικά αυτών των περιοχών «παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί» ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά της επιδημίας.

Τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι για την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα Χριστούγεννα.

Δηλαδή:

 • Στο εορταστικό τραπέζι μπορούν να παρίστανται δύο οικογένειες μέχρι 9 άτομα.
 • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι τις 05:00 εξακολουθεί να ισχύει όλες τις ημέρες.
 • Για τους χώρους λατρείας: ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα γίνει λειτουργία. Θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. εντός του ναού, με δύο μέτρα απόσταση. Μέγιστος αριθμός πιστών στους ναούς 25 και στους μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.