Στην… πικρή πραγματικότητα του κοροναϊού επέστρεψε σήμερα η Ελλάδα, αφού μετά τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, που όπως ήταν λογικό διενεργούνταν λίγα τεστ και συνεπώς ανακοινώνονταν μικροί αριθμοί κρουσμάτων, η χώρα μας ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων από τον φονικό ιό.

Μάλιστα, τα σημερινά 1.047 κρούσματα ήρθαν μετά από εννιά συνεχόμενες μέρες με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη λίγο αργότερα, όταν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση του σκληρού lockdown για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Μάλιστα, πέραν των περιοχών, στις οποίες παρατείνεται το αυστηρό lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς «έδειξε» ποιες περιοχές αναμένεται να ακολουθήσουν εάν δεν βελτιωθεί μέσα στις επόμενες μέρες η επιδημιολογική τους κατάσταση. Όπως είπε πρόκειται για περιοχές που παρακολουθούνται στενά λόγω του επιδημιολογικού τους φορτίου, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το επιδημολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών καθώς και στην περιοχή του Ζεφυρίου του δήμου Φυλής. Παράλληλα, η επιδημία εμφανίζεται έντονα και στο νησί της Καλύμνου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε.

Παράταση σκληρού lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Συγκεκριμένα σχετικά με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού Covid-19 και η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ο αριθμός των κρουσμάτων ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1. Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στα 14 σήμερα.

Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου

Ακόμα, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου. «Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε στην παράταση των μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καθώς σε αυτούς τους Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 2 και 3 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Τι αποφασίστηκε για το χωριό Κέλλη

Επιπλέον, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής αλλά και εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
  • Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι’ άλλες περιοχές, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «μάτι» του κοροναϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε αυτές τις περιοχές που προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στη Δυτική Αττική

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα στη Δυτική Αττική εντοπίστηκαν 53 κρούσματα.

Η μοναδική περιοχή με περισσότερα κρούσματα ήταν ο κεντρικός τομέας της Αθήνας με 98 κρούσματα.

Ακόμα, η Κοζάνη κατέγραψε 52 κρούσματα, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός νέων διαγνώσεων στη Λάρισα (50), τον Έβρο (37) και τη Ροδόπη (30).

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

  

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τη Δυτική Αττική

«Καμπανάκι» για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη χτύπησε κατά τη διάρκεια της σημερινής -τελευταίας για το 2020- ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο στη Δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη.

Πάνω από 8.000 τα ενεργά κρούσματα

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή χαλάρωση έκρουσε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να φέρουν την «Ελευθερία» στη χώρα μας, κάτι που θα πάρει χρόνο.

«Η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ακόμη πως Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, στη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 8.000 κρούσματα, όπου πάνω από 2.000 καταγράφονται στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη.