Το lockdown που ισχύει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου στη Γερμανία είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί όπως αναφέρουν οι Αρχές.

Ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση, καθώς οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα αναμένουν τα τελευταία στοιχεία μέχρι την ημερομηνία λήξης των μέτρων που ισχύουν σήμερα, όμως τόσο ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν όσο και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς δήλωσαν ότι κατά την εκτίμησή τους θα συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Μπράουν τόνισε ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τους αριθμούς μετά τα Χριστούγεννα. Εκτιμώ ότι στις 5 Ιανουαρίου, όταν ξανασυναντηθούμε (η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων), δεν θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το όλο θέμα με ακρίβεια και επομένως θα πρέπει να παρατείνουμε το lockdown».

Ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς σημείωσε από την πλευρά του ότι «οι πτωτικοί αριθμοί των κρουσμάτων αυτών των ημερών είναι παραπλανητικοί».

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από αυτούς τους αριθμούς, επειδή παρουσιαζουν “συμπτώματα διακοπών”, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων έκαναν το διαγνωστικό τεστ λιγότεροι άνθρωποι. Κατά την άποψή μου, το locκdown θα πρέπει να παραταθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Στα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να δούμε πώς μας επηρέασαν οι διακοπές, προκειμένου να προγραμματίσουμε περαιτέρω. Η εντύπωση μου, ωστόσο, είναι ότι οι πολίτες έδειξαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση τα Χριστούγεννα. Ανησυχώ όμως πολύ για τις συναθροίσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Πρέπει να περιορισθούν οπωσδήποτε».

Για τις αυξημένες πιθανότητες συνέχισης του lockdown και μετά τις 10 Ιανουαρίου είχαν μιλήσει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ραμέλο και η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, Μανουέλα Σβέσιγκ όπως και ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ.