Την ένταξη της εμβληματικής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση ανακοίνωσαν από κοινού το Μουσείο Μπενάκη και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με την Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021 και αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την επετειακή χρονιά, πραγματοποιείται με την σύμπραξη του Μουσείου, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Ειρήνη Γερουλάνου (Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη): Η έκθεση αποτελεί κορυφαίο γεγονός για το Μουσείο

Η κυρία Γερουλάνου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία και τη στήριξη, χαρακτήρισε «συμμαχία» την ένταξη της έκθεσης στο επίσημο πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών και τόνισε: «Είναι για εμάς αυτονόητη η συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που ανέλαβε τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων».

Μιλώντας για την έκθεση, η οποία θα εκτείνεται σε όλους τους ορόφους του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα διαρκέσει οκτώ μήνες και θα περιλαμβάνει 1200 αντικείμενα, η Πρόεδρος του Μουσείου έκανε λόγο για κορυφαίο γεγονός για το Μουσείο Μπενάκη και έδωσε συνοπτικά το στίγμα της: «Η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται, στο ευρύτερο ιστορικό της πλαίσιο, ξεκινώντας από το 1770 και φτάνοντας έως τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α’. Αξιοποιούμε για τις ανάγκες της έκθεσης τις συλλογές και τα αρχεία τόσο του Μουσείου όσο και των τριών τραπεζών».

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»): Το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας

Η κυρία Αγγελοπούλου ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου και τόνισε ότι το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας: «Από το 1930, όταν το ίδρυσε ο Αντώνης Μπενάκης, έως σήμερα, δεν σταμάτησε να επεκτείνει τους τομείς της δραστηριότητάς του, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα με τα σπουδαία επιτεύγματά του», σημείωσε. Όπως προσέθεσε, η Επιτροπή θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην προβολή της έκθεσης. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο εκθεσιακό γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με έναν αιώνα ελληνικής ιστορίας», υπογράμμισε.

«Η συνεργασία μας με Ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως είναι το Μουσείο Μπενάκη, υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το Μουσείο έχει ήδη υποστηρίξει δράσεις και εκδηλώσεις μας, ενώ συνεργάτες του μας συμβουλεύουν σε μια σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, στην οποία θα αξιοποιηθεί μέρος από τις σπουδαίες συλλογές του», επεσήμανε.

Τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής όσο και η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συνεργάτες του Μουσείου, οι οποίοι με αφοσίωση και ενθουσιασμό δούλεψαν για την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού εκθεσιακού γεγονότος, που άρχισε να σχεδιάζεται πριν από πέντε χρόνια. Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έκλεισε την τηλεδιάσκεψη ευχόμενη «το 2021 να είναι μια χρονιά συμβολική, μια χρονιά που όλοι μας θα τιμήσουμε, μια χρονιά αισιοδοξίας για το πέρασμά μας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».