Συνεχείς είναι οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, αλλά και από πολεμικά σκάφη.

Άλλωστε εδώ και μήνες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες.

Τελευταίως οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μη επανδρωμένα αεροπλάνα, οπλισμένα μάλιστα, για επιχειρήσεις στη Λιβύη και στη Συρία, ενώ σε μια κίνηση άκρας επιθετικότητας εισέβαλαν (πρωτοστατούντος του Ερντογάν) στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πού μπορεί όμως η Κύπρος να καταγγείλει την τουρκική αυτή επιθετικότητα; Δεν μπορεί για παράδειγμα να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και να προβεί σε διάβημα, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εδώ παρατηρείται το εξής περίεργο για τη διεθνή πρακτική και το Διεθνές Δίκαιο φαινόμενο. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ και επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η Τουρκία διαλαλεί ότι θα πρέπει να στηρίζεται η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη (όπως και όλος κόσμος) αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμη κυβέρνησή της Κύπρου.

Έτσι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να διαμαρτυρηθεί για την επιθετικότητα της Τουρκίας είτε στην ΕΕ είτε στα Ηνωμένα Έθνη. Από την ΕΕ ζήτησε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Από τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε σε διαβήματα για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή Μαυρογιάννη

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία απευθύνεται προς τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διαρκούς παραβίασης του FIR Λευκωσίας, καθώς επίσης και των παρενοχλήσεων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Την ίδια ώρα καταγγέλλεται και για την παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου από τις κατοχικές αρχές και τη χρήση του από εμπορικά αεροσκάφη της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.

Γίνεται επίσης αναφορά στην προσπάθεια αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος μέσω αυτών των ενεργειών, τονίζοντας ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. «Εκ μέρους της Κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την τελευταία και ζητώ την άμεση παύση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.