Ορόσημο της αρχής του τέλους της πανδημίας στην Ελλάδα, αποτελεί η σημερινή Κυριακή.

Ο εμβολιασμός μιας νοσηλεύτριας ΜΕΘ, στις 13.00 θα δώσει το σήμα εκκίνησης για την γιγαντιαία επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού που όχι τυχαία, φέρει το όνομα «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμό, Αττικόν, Σωτηρία, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.

Οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων παραδόθηκαν στα νοσοκομεία. Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από τις αποθήκες στο Κρυονέρι, συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ και οχήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πέντε λεπτά πριν τις 9 το πρωί έφτασαν τα εμβόλια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το ειδικά διαμορφωμένο όχημα έφτασε συνοδεία της αστυνομίας και κλιμακίων του ΕΟΔΥ. Λίγο νωρίτερα τα πρώτα εμβόλια παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν σε κάθε νοσοκομείο 50 άτομα, μια διαδικασία που θα εξελιχθεί ταυτόχρονα από τη μια το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα.

Εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη που θα εμβολιαστούν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, έχει σχεδιαστεί να εμβολιαστούν και οι διευθυντές όλων των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς και οι προϊστάμενοι κάθε τμήματος των νοσοκομείων.

Οι πρώτοι

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον «Ευαγγελισμό», όπου μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα εμβολιαστούν πρώτοι, συμβολίζοντας και  τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα κάνει το εμβόλιο στις 13:00 ενώ τριάντα λεπτά αργότερα η σκυτάλη θα δοθεί στον φιλοξενούμενο στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ευαγγελισμού, Μιχάλη Γιοβανίδη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικά θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα.

Επιλογή η οποία έχει επίσης τον δικό της συμβολισμό αφού το «Αττικόν» είναι η «έδρα» του καθηγητή Τσιόδρα.

Το παράδειγμα του εμβολιασμού δίνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που θα μεταβεί στις 14.00 στον Ευαγγελισμό.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πρώτων εμβολιασμών έχει ως εξής:

13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Σύνθετη άσκηση

«Μιλάμε για μια σύνθετη άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά, όσον αφορά στον ανεφοδιασμό των κέντρων εμβολιασμού, την αποθήκευση των εμβολίων, και τον προγραμματισμό», είπε μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τα της διαδικασίας προκειμένου να εμβολιαστούμε κατά του κοροναϊού.

«Εγώ θα εμβολιαστώ όταν μου το υποδείξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά, έχει ανακοινωθεί. Θα ξεκινήσουμε με τους άνω των 85 ετών, και μετά θα κατεβούμε» πρόσθεσε.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Ο κ. Ζαριφόπουλος, εξήγησε ότι όσον αφορά στον προγραμματισμό, « ο πιο εύκολος τρόπος είναι μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Όταν έρθει η σειρά μας θα λάβουμε μήνυμα στο κινητό μας από το 13034. Αν μας εξυπηρετεί το ραντεβού θα απαντάμε και θα επιβεβαιώνουμε το ραντεβού μας. Αν δεν μας εξυπηρετεί θα μπορούμε να μπούμε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να αλλάξουμε το ραντεβού, αλλά και το μέρος του εμβολιασμού. Αν κάποιος συμπολίτης μας δεν έχει αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες, θα αποταθεί στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ της γειτονιάς του και εκεί ο υπάλληλος θα μπει στην πλατφόρμα και θα τον εξυπηρετήσει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούμε επίσης να στείλουμε στο 13034 τον ΑΜΚΑ και το επίθετό μας για να δούμε αν είμαστε στους δικαιούχους. Το ίδιο θα μπορεί ο πολίτης να κάνει και μέσω του emvolio.gov.gr. Αν είναι στους δικαιούχους, τότε θα λάβει το μήνυμα».

«Είναι δύο οι δόσεις για σχεδόν όλα τα εμβόλια. Το μήνυμα μάς ενημερώνει και για τα δύο ραντεβού. Θα είμαστε έτοιμοι όταν θα πρέπει και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολία για το πώς θα γίνει σωστά ο εμβολιασμός. Θα έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των τεχνικών λύσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει μαζικά ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Απαντώντας στο γιατί η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης δεν γίνεται αυτόματα, αξιοποιώντας τα στοιχεία του ΤΑΧΙS, ο κ. Ζαριφόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να την ενεργοποιήσει προκειμένου να μη χρειάζεται η φυσική του παρουσία στους γιατρούς του».

Καμπάνια ενημέρωσης

Σχετικά με το πότε θα «τρέξει» η σχετική καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι «χρειάζεται σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και η σχετική εκστρατεία θα ξεκινήσει άμεσα».

«Αυτή τη στιγμή ένα εμβόλιο έχει αδειοδοτηθεί. Καθώς θα αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα εμβόλια, θα αυξάνονται και οι παρτίδες των εμβολίων που θα παραλαμβάνουμε. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες. Μέχρι τότε, έχει πει η Επιτροπή Εμβολιασμών ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.