Ακόμα ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται πως εμφανίστηκε στη Νιγηρία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Africa CDC), αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν αυξάνουν τη μεταδοτικότητα ή την παθογένεια του ιού.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένων, πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2 στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ανακάλυψη που οδήγησε σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Είναι διαφορετικό στέλεχος από αυτά στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική» δήλωσε ο Τζον Νκένγκασονγκ (εικόνα) σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Αντίς Αμπέμπα.

Επισήμανε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας, αν και η γενετική παρακολούθηση του ιού στη Νιγηρία είναι περιορισμένη.

Ο Νκένγκασονγκ πρόσθεσε ότι η ανίχνευση των νέων ποικιλιών του ιού σε Νιγηρία και Νότιο Αφρική οδήγησε στην απόφαση για έκτακτη συνάντηση των αφρικανικών CDC.

Το κύριο ερευνητικό κέντρο της Νιγηρίας  για την Covid-19 δημοσίευσε τις γονιδιωματικές ακολουθίες της νέας παραλλαγής, οι οποίες όμως δεν έχουν μελετηθεί ακόμα επαρκώς, αναφέρει το Reuters.

Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής με περισσότερα από 200 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πολλές άλλες στην ήπειρο.

Την περασμένη εβδομάδα όμως η χώρα ανέφερε αύξηση κατά 52% στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η Νότια Αφρική κατέγραψε άνοδο κατά 40%.