Απαγορεύονται για φέτος τα κάλαντα με τα παιδάκια να βγαίνουν στον δρόμο κρατώντας τα τρίγωνα, με τον σκούφο του Αι Βασίλη και να τραγουδούν το «καλήν εσπέραν άρχοντες». «Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι «δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες», είπε. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θα υπάρξει και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ… Δεν πρόκειται να αλλάξει περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου.

***

Τριψήφια τα κρούσματα

Και τούτο διότι παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα τα κρούσματα για πέμπτη συνεχόμενη μέρα. Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των θανάτων, αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα. Μάλιστα η κατάσταση στη δυτική Αττική χαρακτηρίζεται ακόμα κρίσιμη. Έχουν καταγραφεί 1.834 κρούσματα μέχρι στιγμής. Τα 585 στο Δήμο Ασπροπύργου, τα 377 στην Ελευσίνα, τα 266 στα Μέγαρα και τα 447 στη Φυλή.

***

Συνωστισμός για την τρίχα και τη ρίζα

Την ώρα που τα Δυτικά Προάστια παραμένουν στο κόκκινο, κάποιοι όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών αλλά συνεχίζουν να αγνοούν προκλητικά τα μέτρα προστασίας και να λειτουργούν όπως παλιά. Τότε που δεν υπήρχε κορωνοϊός. Θέλετε ένα παράδειγμα;

Σε κομμωτήριο στο Περιστέρι, όπως παρουσίασε το MEGA, οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα κατά τη διάρκεια του πρωινού ελέγχου… 40 άτομα. Μάλιστα, όπως κατέγραψε η κάμερα του «Live News», οι υπεύθυνοι φρόντισαν να κρύψουν κάποιες πελάτισσες στο πίσω μέρος του κομμωτηρίου, για να μην βρεθούν κατά πολύ υπεράριθμοι.

***

Δίλεπτο… συγχαρητηρίων

Ήταν το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του έτους και γενικά παρά τα κρίσιμα νομοσχέδια που εξετάζονταν επικρατούσε η αγωνία για την εξάπλωση του ιού και το θέμα του εμβολιασμού. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θετικό μεταρρυθμιστικό έργο του 2020 και έδωσε τα σχέδια για το 2021.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις του ενός υπουργού προς τον άλλον. Έδινε, δηλαδή ο ένας στον άλλο συγχαρητήρια για το έργο του κάτι που το σχολίασε (και μάλιστα με χιούμορ) ο Πρωθυπουργός. Δεν είχε περάσει άλλωστε και πολύς καιρός που υπήρχε σύσταση προς τους υπουργούς να αποφεύγουν τα αλληλοκαρφώματα και τώρα πέρασαν σε άλλο επίπεδο στα… αλληλο-συγχαρητήρια. Σε κάποια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς είπε ότι από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα καθιερώσει μια δίλεπτη ενότητα μέσα στην οποία οι υπουργοί θα μπορούν να συγχαίρουν ο ένας τον άλλον.

***

Και η αγωνία του ανασχηματισμού

Υπήρχε όμως ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς και η αγωνία του ανασχηματισμού. Κάποιες φήμες ότι ετοιμάζεται τώρα μέσα στις γιορτές ο ανασχηματισμός έκαναν ορισμένους να ανησυχήσουν και να προβληματισθούν. Υπήρξαν μάλιστα υπουργοί που τοποθετούσαν τον ανασχηματισμό μόλις γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί και άλλοι μέσα στον Ιανουάριο. Ρώτησα, λοιπόν, έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν υπάρχει στο μυαλό του Πρωθυπουργού το πλάνο του ανασχηματισμού και ιδού τι μου απάντησε: «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός, αλλά εκείνο που δείχνει να έχει στο μυαλό του αυτή την περίοδο είναι την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς και τίποτα άλλο».

***

Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε και συζήτηση και για το χρώμα που θα έχουν οι στολές που θα έχουν οι αστυνομικοί που θα φρουρούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δεν ξέρω τι αποφασίστηκε αλλά θα έχουν διαφορετικό χρώμα από αυτό των αστυνομικών για τις διαδηλώσεις.

***

Αποχαιρετισμός στο θρυλικό τυφέκιο G3

Μετά το εθνικό όχημα (και το εθνικό τεθωρακισμένο εάν θέλετε, που έχει δρομολογηθεί) έχει σειρά το εθνικό τυφέκιο και το εθνικό πιστόλι. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα (με διεθνή διαγωνισμό) για την αντικατάσταση του τυφεκίου G3 και του πιστολιού Μ1911, που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η Αστυνομία. Το κατά τα άλλα αξιόπιστο G3 κατασκευάζεται (για την Ελλάδα) από το 1977 και από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα ικανό τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά. Έτσι το G3 άρχισε να δείχνει τα χρονάκια του (συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής) και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν τώρα να περάσουν στην επόμενη «πίστα» φορητού οπλισμού. Μου λένε όμως ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τυφεκίων αυτού του τύπου που παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση, τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν.

***

Από την Κάρπαθο στο Προεδρικό

Σήμερα θα σας διηγηθώ πώς ένα αδέσποτο γατάκι, έγινε διάσημο και ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου κλέβοντας την παράσταση στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γατάκι αυτό η Πρόεδρος το «γνώρισε» στην Κάρπαθο και όπως μου αφηγείται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (που τη συνόδευε) η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην περιοδεία της στο νησί σταμάτησε πολλές φορές για τα γατάκια: «Η Κάρπαθος είναι ένα νησί γεμάτο με γατάκια και τα βρίσκεις παντού», μου έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης. Ενα από αυτά ήταν και η «Καλυψώ» που διασώθηκε από την Φιλοζωική Δράση Καρπάθου και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως το συμπάθησε και το υιοθέτησε. Τη συνέχεια της ιστορίας τη γνωρίζετε. Αυτό όμως που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι η «Καλυψώ», όπως λέει ο υπουργός Επικρατείας, είναι ένα άγριο γατί, βγάζει νύχια όταν νομίζει πως απειλείται, αλλά γουργουρίζει δυνατά όταν το χαϊδεύεις και του δείχνεις στοργή.

***

Πρόσκληση στους κήπους του Προεδρικού

Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο ορφανοτροφείο «Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο, μαζί με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, προσκάλεσε και τα 32 παιδάκια να επισκεφθούν το Προεδρικό Μέγαρο. Όταν βεβαίως κοπάσει όλη αυτή διασπορά του κορωνοϊού. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν την άκουσαν να τους λέει ότι θα τους ξεναγήσει και στους ξακουστούς κήπους του Μεγάρου. Η Δόμνα Μιχαηλίδου τους προέτρεψε να επισκεφθούν το Προεδρικό για να δουν και τη γάτα Καλυψώ.

***

Έγινε διάσημη βλέπετε, με την Πρόεδρο να λέει ότι τελευταίως η Καλυψώ είδε πολύ κόσμο και δεν της πολυαρέσει, αλλά φαίνεται πως τα βρήκε με τον Πρωθυπουργό, όταν την πήρε αγκαλιά. Η Πρόεδρος μοίρασε δώρα στα παιδιά. Εδώ όμως θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σημειώσω ότι η ίδια αποφεύγει να μοιράζει δώρα, δεν θέλει να φαίνεται όπως ο Αγιος Βασίλης μπροστά στις κάμερες να μοιράζει δώρα, όπως μου εξήγησαν οι συνεργάτες της. Απλώς φέρνει τα δώρα και τα μοιράζουν εκ μέρους της οι συνεργάτες της. Και κάτι ακόμα:

***

Η Ρηνιώ της Κινάρου

Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Κίναρο. Αυτό το όμορφο νησί δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Έχει έκταση 4,5 τ. χιλιόμετρα και εκεί ζει η Ρηνιώ (Ειρήνη) η μοναδική κάτοικος του νησιού. Η Πρόεδρος θα πάει εκεί να της ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα» και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά την Κίναρο είχε ζητήσει την εκκένωσή της η τρόικα. Βγήκε μάλιστα τότε μια λίστα με τα νησιά έχουν πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους. Η Κίναρος τότε είχε δύο κατοίκους, ζούσε και ο σύζυγος της Ειρήνης (Ρηνιώς) Κατσοτούρχη, μιας πραγματικής ηρωίδας που φυλάει Θερμοπύλες.

***

Ξενάγηση της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στο Μουσείο της Ακρόπολης

Πώς και γιατί ο Κλούνεϊ ερωτεύτηκε την Αλαμουντίν

Ο Τζωρτζ Κλούνεϊ ερωτεύτηκε την Αμάλ Αλαμουντίν επειδή εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις που είχε γύρω από την ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα! Δηλώνει μάλιστα και λάτρης των ελληνικών ονομάτων έχοντας επιλέξει το όνομα Αλέξανδρος (Αλεξάντερ) για τον μοναχογιό του – την κόρη του τη λένε Ελα. Ολα αυτά βεβαίως ήρθαν στο φως σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος του «Observer» (της κυριακάτικης εκδοχής, δηλαδή, του «Guardian») όπου, εκτός από λεπτομέρειες των πρώτων του ραντεβού με την Αμάλ, τα οποία έγιναν λόγω της ενασχόλησής της με την υπόθεση των Μαρμάρων. Ολοι θυμούνται στην Αμάλ όταν ήρθε στην Ελλάδα και τη ξενάγησή της που της έγινε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού (και σημερινό Πρόεδρο της Βουλής) Κώστα Τασούλα και τον Πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή. Σίγουρα θα θυμούνται την Αμάλ με το άσπρο ταγιέρ της να κοιτάζει με δέος ένα άγαλμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στα μάτια της ο Κλούνεϊ βρήκε, λέει, τον έρωτα της ζωής του.

***

Τα δώρα της Τράπεζας της Ελλάδας στις φυλακές Αυλώνα

Οι φυλακές έχουν ανάγκες, ειδικά εκείνες όπου κρατούνται ανήλικοι και νέοι ενήλικοι. Έχουν ανάγκη από μέσα που θα τους προσφέρουν τη γνώση που τόσο έχουν ανάγκη για να επανενταχθούν στην κοινωνία. Υπ’ αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η δωρεά που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Η ΤτΕ προσέφερε 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές γραφείου και πολλά βιβλία, πολιτικά, ιστορικά, λογοτεχνικά. Γιατί εδώ ισχύει ότι «όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Κι όπου τα παιδιά που παραστράτησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους βρουν ξανά το δρόμο τους τότε θα έχει επιτευχθεί ο ρόλος της σωφρονιστικής πολιτικής.