Σε τέταρτο κύκλο εκλογών σε διάστημα μόλις δύο ετών φαίνεται πως πρόκειται να εμπλακεί το Ισραήλ, αφού οι προσπάθειες να κρατηθεί ακέραια η εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας δείχνουν καταδικασμένες να αποτύχουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυχτα.

Αν η κυβέρνηση, που μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες και καχυποψία, δεν καταφέρει να ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), το κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτομάτως, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2021.

Την επαύριο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, η πιθανότητα σύναψης συμφωνίας μοιάζει όλο και πιο απίθανη, μετά και από μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής τη Δευτέρα για την ψήφιση νομοθεσίας που θα παρέτεινε την προθεσμία, και η οποία απέτυχε.

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο οποίος τον Μάιο συμφώνησε μετά βίας να συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την κατανομή της εξουσίας, ο Νετανιάχου υπηρετεί ως πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες, στο τέλος των οποίων ο Γκαντζ θα αναλάβει το ρόλο του ηγέτη για τα υπόλοιπο της τριετούς κοινής τους θητείας.

Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εικάζουν ότι ο Νετανιάχου ενδέχεται να θελήσει να τορπιλίσει την κυβέρνηση πρόωρα αντί να παραδώσει την εξουσία, από τη στιγμή μάλιστα που ο 71χρονος εμπλέκεται σε μια μακροχρόνια δίκη για υπόθεση διαφθοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προτιμούσε σίγουρα να διατηρεί τον ηγετικό του ρόλο.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου, ο οποίος διαψεύδει τις κατηγορίες, έχει υποστηρίξει ότι δεν θέλει να καταφύγει ξανά στις κάλπες.

«Δεν θέλουμε εκλογές και ψηφίσαμε εναντίον τους σήμερα το βράδυ, όμως δεν φοβόμαστε τις εκλογές –γιατί θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter όταν το νομοσχέδιο απορρίφθηκε τη Δευτέρα.

Οι γενικές εκλογές, που πιθανότατα θα πραγματοποιούνταν στις 23 Μαρτίου, θα οδηγούσαν σε μια σημαντική αλλαγή στην ίδια τη δομή των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων, που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες του Νετανιάχου να επανεκλεγεί.

Σημαντική φιγούρα στο κόμμα του, το Likud, ο Γυδεών Σαάρ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας λίγες μέρες νωρίτερα. Ο πρώην προστατευόμενος του Νετανιάχου έχει μετατραπεί σε εχθρό του, έχοντας ήδη αποπειραθεί στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να τον εκθρονίσει από τη θέση του ηγέτη του κόμματος.

Αφού αυτή η κίνηση απέτυχε, δημιούργησε το δικό του κόμμα, τη «Νέα Ελπίδα», το οποίο αναμένεται να αποσπάσει τις ψήφους απογοητευμένων ψηφοφόρων του Likud.

Ο Γκαντζ κινδυνεύει επίσης να χάσει το χρίσμα του κόμματός του, μετά από μόλις δύο χρόνια εμπλοκής με την πολιτική, καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματός του «Μπλε και Λευκό» ψήφισαν εναντίον του το βράδυ της Δευτέρας.

Γράφοντας στην τοπική εφημερίδα Hayom, ο Μάτι Τούχφελντ είπε ότι ο Γκαντζ «κατά πάσα πιθανότητα» έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του, το οποίο αποτελείται από πολιτικούς που έχουν ενωθεί κυρίως για να κάνουν αντιπολίτευση στον Νετανιάχου.

«Όταν ανακοινωθούν επίσημα εκλογές, εκτιμώ ότι αναπόφευκτα το κόμμα θα αποσυντεθεί. Όπως συμβαίνει σε κάθε κόμμα-μπαλόνι, η μοίρα του κόμματος Μπλε και Λευκό είναι να σκάσει».

Πηγή: www.theguardian.com