Η Βάσω Ματιοπούλου, επικεφαλής προγράμματος εμβολιασμού στο Μπέρμιγχαμ, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη μετάλλαξη του ιού και κατά πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησής του.

«Οι ιοί μεταλλάσσονται, έτσι είναι η φύση τους. Γι’ αυτό έχουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο. Δεν είναι η πρώτη μετάλλαξη αυτή. Είχαμε και το καλοκαίρι. Το ανησυχητικό με την συγκεκριμένη είναι ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

» Οι αριθμοί των ασθενών αυξήθηκαν ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Δεν αυξάνεται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν φαίνεται η μετάλλαξη να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» σημείωσε σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού που έχει φέρει ταραχή σε όλο τον κόσμο.

Όπως τόνισε, πιθανότατα έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες αλλά δεν έχει ανιχνευτεί. «Δεν μπορεί να ανιχνευτεί με το κοινό τεστ για τον κοροναϊό. Χρειάζεται ειδική υποδομή. Ίσως να έχει μεταδοθεί σε περισσότερες χώρες….».

Σύμφωνα με την ίδια «ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από την κατάσταση αυτή. Η άλλη επιλογή είναι η ανοσία της αγέλης. Έχει αποτύχει το πείραμα» υπογράμμισε, καθιστώντας σαφές ότι το εμβόλιο είναι ο τρόπος για να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τον εφιάλτη.

Η χορήγηση του εμβολίου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση του εμβολίου.

«Όταν έρθει στο κέντρο εμβολιασμού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 3,5-4 ημέρες. Οι γιατροί που εμβολιάζουν στην Αγγλία πρέπει να έχουν λάβει εκπαίδευση. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να κουνήσουμε το εμβόλιο αυτό. Το φιαλίδιο περιέχει την πρωτεΐνη του ιού και πρέπει να βάλουμε φυσιολογικό ορό, πρέπει να κάνεις ήπιες κινήσεις πάνω – κάτω. Αν το φιαλίδιο γίνει θολό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη έχει σπάσει και τότε το εμβόλιο είναι ανενεργό».

«Θα συνιστούσα ανεπιφύλαχτα το εμβόλιο στους δικούς μου ανθρώπους» ανέφερε κλείνοντας.