Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τον συνωστισμό αυτών των ημερών θα τον βρούμε μπροστά μας τον Ιανουάριο, τα φαινόμενα δυστυχώς συνεχίζονται.

Ουρές σχηματίστηκαν σήμερα το πρωί έξω από τράπεζες, ενώ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποίησε ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ειδικών να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, οι εικόνες στο Σύνταγμα το Σαββατοκύριακο προκαλούν ανησυχία. Το πρωί σχηματίστηκαν ουρές και έξω από τράπεζες…

Όλα αυτά προκαλούν την ανησυχία των λοιμωξιολόγων. Τονίζουν ότι οι συνωστισμοί σήμερα δίνουν τροφή στον κορωνοϊό και τον Ιανουάριο υπάρχει κίνδυνος νέας έξαρσης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ευθέως ότι τα ρεβεγιόν είναι για την κυβέρνηση βασική πηγή ανησυχίας.

Ήδη ορισμένοι, όπως ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προτείνουν παράταση του lockdown.

Παράθυρο για αυστηρότερα μέτρα

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως αύριο, Τρίτη, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα κατά τη περίοδο των εορτών.

Μάλιστα, ανέφερε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αλλά πιθανόν να αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα.

Τα μέτρα θα αφορούν τους ελέγχους από την αστυνομία, αλλά και τις μετακινήσεις μας ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση  στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες.

Εντολή να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται μετά τις 22:15

Σε κάθε περίπτωση, ως μεγάλο chrash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αφού δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μεγάλος φόβος τόσο του κυβερνητικού, όσο και του επιστημονικού επιτελείου της χώρας μας αφορά τα δυο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

Ρεβεγιόν με άτομα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα

Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα.

Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.

Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν… την Πρωτοχρονιά

Την ίδια στιγμή, από το πως θα κυλήσουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου αναμένονται να κριθούν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς.

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα πιο σκληροί περιορισμοί.