Τουλάχιστον 60 ακίνητα – ανάμεσα σε αυτά και ξενοδοχειακές μονάδες – σε Αθήνα, Παρνασσό, Πάρο κι αλλού, όπως και περίπου 100 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), φέρεται να χρησιμοποιούσε για να εξαϋλώσει τα ίχνη του ή για να «ξεπλύνει» τα έσοδά του το γιγαντιαίο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, μετά από πολύμηνες έρευνες. Με μεγάλο ζητούμενο των Αρχών να αποτελεί αν αυτό το κύκλωμα, με τα πρωτοφανή κέρδη, έχει – μαζί με άλλα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας – κάποιας μορφής κεντρική καθοδήγηση, που παραμένει στο απυρόβλητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως μνημονεύεται στη δικογραφία της υπόθεσης, που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», τμήματα του ίδιου κυκλώματος είχαν εξαρθρωθεί την τελευταία τριετία, ύστερα από έρευνες υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Κι όμως αυτό επέκτεινε τη δράση του. Είναι επίσης σημαντικό ότι σε προηγούμενη μεγάλη επιχείρηση των αρχών της Ισπανίας για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων είχε βρεθεί διασύνδεση με το ίδιο κύκλωμα στην Ελλάδα. Με τις διωκτικές αρχές να έχουν ήδη προχωρήσει στις συλλήψεις 39 ατόμων.

Εξαγωγές

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ολόκληρο παρα-εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, με τυπογραφείο για την έκδοση ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα τον χρόνο, που θα ζήλευαν και μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Επιπλέον χρησιμοποιούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 22 χώρους, ως αποθήκες κι ως χώρους στάθμευσης φορτηγών, σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Ανω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία, για τη διακίνηση των προϊόντων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σαν να πρόκειται για κανονική εξαγωγική δραστηριότητα!

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού και 75.000.000 ετικέτες τσιγάρων. Είναι ενδεικτικό ότι σε φερόμενο ως ηγετικό μέλος του κυκλώματος βρέθηκε λογιστικό βιβλίο που προσδιοριζόταν ότι τα καθημερινά έξοδα της λαθρεμπορικής επιχείρησης ήταν 10.000 ευρώ, κάτι που οδηγεί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε προφανή συμπεράσματα για πολλαπλάσια καθημερινά κέρδη της! Με το μεγάλο ζητούμενο να αφορά στο ποιο ήταν το δίκτυο, πιθανόν μέσω Βουλγαρίας, που τροφοδοτούσε το εν λόγω κύκλωμα με υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής λαθραίων τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση διεθνών αρχών, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η παράνομη αγορά ανερχόταν στο 22,4% της κατανάλωσης, ενώ οι απώλειες των κρατικών ταμείων ανέρχονταν στα 610 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο «καβάτζες»

Οπως μνημονεύεται στα δικαστικά έγγραφα, τα μέλη του κυκλώματος αρχικά κατάρτιζαν εταιρείες ΙΚΕ (είτε μέσω ΔΟΥ είτε μέσω του ΓΕΜΗ) με αντικείμενο δραστηριότητας συνήθως καυσόξυλα, χαρτικά είδη, είδη διακόσμησης κ.λπ., χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά έγγραφα (ταυτότητες, βεβαιώσεις ΑΦΜ) συνήθως ευρωπαίων πολιτών που διερευνάται εάν υφίστανται σαν πρόσωπα ή τους έχουν κλέψει τα στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε δύο «καβάτζες» της εγκληματικής οργάνωσης με άγνωστη μελλοντική χρήση. Η πρώτη ήταν επί της Λ. Λαυρίου στο Κορωπί. Ο χώρος φέρεται μισθωμένος, όπως σημειώνεται σε δικαστικά έγγραφα, από εικονική ΙΚΕ με κύκλο δραστηριότητας χονδρικό εμπόριο ειδών διακόσμησης. Ωστόσο εντοπίσθηκε κι άλλη αποθήκη, 4.302 τ.μ. στη θέση Τριμηνία στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ο χώρος φέρεται μισθωμένος από εικονική ΙΚΕ για χονδρικό εμπόριο χαρτικών ειδών και διαχειριστή βούλγαρο πολίτη, που έχει κινήσει το ενδιαφέρον των Αρχών.

Ως επιχειρησιακός αρχηγός θεωρείται ένας 36χρονος Ρωσοπόντιος που κι άλλες φορές έχει συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα. Φέρεται να είχε συνεχείς επαφές με άλλα μέλη του κυκλώματος, προχωρούσε στη δημιουργία των ΙΚΕ, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικό αρχείο που συνδέεται με τη δράση του. Ομως το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών εστιάζεται, όπως σημειώνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, σε έναν άλλο 50χρονο επιχειρηματία, για τον οποίο, όπως σημειώνεται, «φέρεται να διατηρεί νομιμοφανείς εταιρείες συμφερόντων του με διακριτικούς τίτλους. Η πρώτη δραστηριοποιείται από το έτος 2007 ως κατασκευαστική, η δεύτερη από το έτος 2012 στην κατασκευή ειδών και εξοπλισμού γυμναστηρίων και στην κατασκευή δαπέδων από ανακυκλωμένο καουτσούκ, η τρίτη από το 2013 στην παραγωγή και καλλιέργεια στέβιας και φυτικών πρώτων υλών και η τέταρτη από το 2019 στην εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, στις οποίες εμφανίζονται ως μέλη τρίτα άτομα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν συγγενικές σχέσεις με αυτόν».

Η τέταρτη εταιρεία φαίνεται να διαθέτει και 30 πολυτελή αυτοκίνητα (PORCHE CARRERA, RANGE ROVER, MERCEDES). Είναι ακόμη ενδεικτικό, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ότι στο σπίτι του εν λόγω επιχειρηματία κατασχέθηκαν εκτός των άλλων παρεμβολείς σήματος GPS και σήματος κινητής τηλεφωνίας, όπως και συσκευή ανίχνευσης κοριών. Σημειώνεται ότι προ τριετίας σε κατοικία, στα δυτικά προάστια, συγγενών του εν λόγω επιχειρηματία είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση.