Ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίζονται επιστήμονες καθώς φοβούνται ότι η εορταστική περίοδος μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση του ιού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες στο MEGA ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο η κ. Κεραμέως εμφανίστηκε προσεχτική σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στόχος είναι εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξεκλειδώσουν τα σχολεία στις 8 Γενάρη.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Παρά τα μειωμένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει τελειώσει και οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, λόγω της αναμενόμενης χαλάρωσης των μέτρων που θα υπάρχουν.

Αν και το διάστημα μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία δεν είναι τεράστιο, υπάρχει πάντα η περίπτωση να αλλάξουν μέχρι τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το χειρότερο.

Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος καθώς την ώρα η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία την έγκριση για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ένα νέο στέλεχος του ιού προκαλεί τρόμο καθώς φαίνεται ότι αυξάνεται ραγδαία η μεταδοτικότητά του.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 20 Γενάρη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι και τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τότε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αθηνά Λινού η οποία σε σημερινές τις δηλώσεις έφερε στο προσκήνιο μία νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία ανατρέπονται όλα όσα ξέραμε.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την έρευνα, στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης.

Πάντως η ίδια προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία.

«Θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Στο θέμα των σχολικών μονάδων αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί στο MEGA.

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» είπε για να προσθέσει.

Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Περιμένοντας το «πράσινο φως»

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει μόνη της την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων. Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί καθημερινά την πορεία της πανδημίας, το ιικό φορτίο σε ολόκληρη τη χώρα και εξετάζει μία σειρά δεδομένων όπως τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που υπάρχει στις ΜΕΘ.

Στις αρχές του νέου έτους, η Επιτροπή αναμένεται να σταθμίσει όλα τα τελευταία δεδομένα και είτε να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη είτε να προτείνει μία μικρή ακόμη παράταση του lockdown στα σχολεία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, η Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως – εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αισιόδοξα – αρχικά στα δημοτικά και λίγο πιο μετά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.