Νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της COVID-19, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του νέου κορονοϊού που «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «την μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σημαίνοντας συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις χώρες να αναστέλλουν -η μία μετά την άλλη- τις πτήσεις από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια.

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκτοτε ονομάστηκε VUI-202012/01. Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες. Στην πραγματικότητα, αυτή η παραλλαγή είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες.

Ο κοροναϊός μεταλλάσσεται συνεχώς και μέχρι τον Ιούλιο του 2020, υπήρχαν ήδη πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη. Αυτό που καθιστά αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σημαντική είναι ο ρυθμός με τον οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται. «Είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τον οποίο ανησυχούμε» λέει ο Nick Loman, καθηγητής μικροβιακής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Η μετάλλαξη του ιού σημείωσε εκθετική αύξηση κατά το lockdown

Την ίδια στιγμή, ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τον κοραναϊό έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνάντησης σχετικά με το «νέο στέλεχος» του ιού, την Παρασκευή.

Η Nervtag, η οποία εξετάζει τις αναδυόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη του ιού δείχνει «σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας» σε σύγκριση με άλλες.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το BBC, κατέληξαν στις εξής παρατηρήσεις:

  • Η μετάλλαξη παρουσίασε εκθετική αύξηση κατά τη διάρκεια του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Η νέα μετάλλαξη είναι δύσκολο να καταγραφεί εργαστηριακά, οπότε οι εκτιμήσεις σχετικά με τη μεταδοτικότητα μπορεί να υποτιμηθούν
  • Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα γιατί η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με άλλες
  • Λίγες περιπτώσεις αυτής της μετάλλαξης έχουν αναφερθεί διεθνώς, ωστόσο έχει καταγραφεί επιβεβαιωμένη εξαγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αυστραλία
  • Περισσότερα δεδομένα για την επαναμόλυνση, την ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων και τα ποσοστά θνησιμότητας θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα