Η ευχάριστη «επιστροφή» των κρουσμάτων στους τριψήφιους αριθμούς της 15ης Οκτωβρίου αλλά… οι φόβοι για μεθεόρτια «επάνοδο» του εφιάλτη των χιλιάδων καθημερινών μολύνσεων στις 15 Ιανουαρίου είναι το ημερολογιακό δίπολο στο οποίο κινούνται οι αναλυτές της πανδημίας, ύστερα κι από τον αριθμό των νέων φορέων (916) που καταγράφηκαν χθες (την πρηγούμενη Παρασκευή είχαν εντοπιστεί 1.395).

Πλέον κι αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται μείωση των κρουσμάτων της τάξης του 25 % – 35% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πλέον για τις επόμενες ίσως δύο – τρεις εβδομάδες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα είναι τριψήφιος (μέσος όρος 700-800 την επόμενη εβδομάδα) σαν επακόλουθο της καραντίνας.

Το ποσοστό θετικότητας

Eπιπλέον, το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει περιορισθεί στο 2,5% – 3% που αποτελεί επίσης ενθαρρυντικό στοιχείο. Είναι ενδεικτικό πάντως των διαφοροποιήσεων ότι στα μέσα Οκτωβρίου όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των τελευταίων ημερών ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων ήταν 5-7, ενώ σήμερα είναι σχεδόν 18 φορές μεγαλύτερος. Κι αυτό γιατί τότε παρουσιαζόταν η πρώτη ταση αύξησης των θετικών φορέων μετά από μία σχετική καλοκαιρινή νηνεμία. Κι η αποτύπωση αυτής της αύξησης στη ραγδαία άνοδο του αριθμού των νεκρών παρουσιάστηκε εντός του Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες

Όμως η τωρινή κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού και της «κόπωσης» των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα που οδηγεί σε ανυπακοή και αναγέννηση των κρουσμάτων. Με τον φόβο των επιστημόνων και των αναλυτών της πανδημίας ότι στα μέσα Ιανουαρίου κι ίσως λίγο νωρίτερα θα υπάρξει αυξηση των νέων διαγνώσεων λόγω της κινητικότητας των πολιτών την περίοδο των εορτών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Μία τάση που ήδη εμφανίζεται σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως η Ιταλία, η Μεγ. Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία κι η Γερμανία που μόλις 8-15 ημέρες μετά τη μείωση των κρουσμάτων σε σημαντικό βαθμό, και την σχετική άρση των περιοριστικών μέτρων εμφανίζεται νέα ανοδική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συγκεκριμένες χώρες όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας είχε περιορισθεί στο 0,7 – στην Ελλάδα είχε φθάσει στο 0,87 – τώρα κινείται σχεδόν άνω του 1 , με αυξητικές τάσεις. Με πλέον επικίνδυνο σημείο ότι αυτή η αυξηση των κρουσμάτων υπήρξε σχετικά γρήγορα πριν αρχίσει να καταγράφεται σημαντική μείωση των θανάτων από την προηγούμενη εξάπλωση της πανδημίας. Κι έτσι ελλοχευει ο κίνδυνος, ύστερα από 15 ημέρες περίπου που άρχιζει ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων να αποτυπώνεται σε αυξηση των νεκρών να βρίσκει τα νοσηλευτικά συστήματα , τις ΜΕΘ επιβαρυμένα από το προηγούμενο «κύμα» του κορωνοϊο .

Σημειώνεται τέλος όσον αφορά τα τεστ η Ελλάδα είναι σήμερα στην 33η θέση (επί συνόλου 47 χωρών) στην Ευρώπη με 295.705 τεστ ανα ένα εκατομμύριο κατοίκους , με τις περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης να έχουν διπλάσια έως τετραπλάσια τεστ από την χώρα μας.