Δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 27 Δεκεμβρίου, αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, πρώτα σε δύο νοσοκομεία. Στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία. Ήδη στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει δρομολογηθεί, στο ισόγειο του κτηρίου του «Οίκου Αδελφών Νοσοκόμων» θα βρεθούν την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 50 άτομα από ισάριθμες κομβικές για τη λειτουργία του νοσοκομείου υπηρεσίες. Την ίδια ημέρα στην «Αίθουσα Αιμοδοσίας» του Σωτηρία θα βρεθούν άλλα 50 άτομα κομβικά άτομα για τη λειτουργία του νοσοκομείου για να εμβολιασθούν. Θα υπάρξουν και άλλα τρία νοσοκομεία εμβολιασμού στην Αθήνα και αμέσως μετά ο εμβολιασμός θα μεταφερθεί και σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη.

***

Από τους πρώτους στο εμβόλιο ο Πρωθυπουργός

Δεν αποκλείεται από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν να είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και ο Πρωθυπουργός. Ίσως στις 27 ή το πιο πιθανό στις 28 Δεκεμβρίου στον Ευαγγελισμό. Αυτή την επιθυμία εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ως δείγμα ιδιαίτερου συμβολισμού, θέλοντας έτσι, να δώσει ως πρωθυπουργός, το καλό παράδειγμα.

***

Εκείνη την ημέρα, την 27η Δεκεμβρίου, που θα είναι μια σημαδιακή ημέρα για τη μάχη εναντίον του αόρατου (πλην όχι αήττητου) ιού θα εμβολιασθούν και οι διοικητές των δύο αυτών νοσοκομείων, καθώς και οι διευθύντριες και διευθυντές των ΜΕΘ και των κλινικών Covid-19. Και αυτό επειδή θέλουν να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αλλά και στους πολίτες της χώρας για την αξία του εμβολιασμού, για τη σημασία της θωράκισης μας έναντι του αοράτου εχθρού.

***

Η νοσηλεύτρια και ο ηλικιωμένος

Μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας θα ακολουθήσουν αμέσως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία και εν συνεχεία οι συνάνθρωποί μας άνω των 65. Σε αυτή την ηλιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατ. συμπολίτες μας. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα θα είναι μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

***

Ο άνθρωπος των εμβολίων

Αν ερωτάτε ποιος είναι ο άνθρωπος στην Ελλάδα πίσω από τα εμβόλια, σας πληροφορώ ότι δεν είναι άλλος από έναν Κύπριο επιστήμονα τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Είναι γιατρός νευροχειρουργός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας. Έχει την ευθύνη να συντονίσει όλη την επιχείρηση «Ελευθερία» για τα εμβόλια, που εμπλέκει τόσους διαφορετικούς φορείς και τόσα πολλά υπουργεία. Και όλα αυτά με την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Σε αυτή το δύσκολο επίπεδο που περνά η προσπάθεια καταπολέμησης του ιού συμβουλευτικό ρόλο θα παίξει επίσης ο κ. Τσιόδρας.

***

Και… war room

Δημιουργήθηκε μια «αίθουσα πολέμου» ή «war room» από όπου θα μεταδίδονται πληροφορίες για τον εμβολιασμό. Έτσι θα υπάρχει και τηλεοπτική ενημέρωση κατά τα πρότυπα του Τσιόδρα- Χαρδαλιά με νέα πρόσωπα. Αυτό του Μάριου Θεμιστοκλέους και της Μαρίας Θεοδωρίδου επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών που θα αναλάβουν και την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού.

***

Στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης

Στα νοσοκομεία (και στο εμβολιαστικό κέντρο) των Γιαννιτσών, της Έδεσσας και της Βέροιας αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός, εκεί δηλαδή που υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων. Θα επισκεφθεί επίσης το Ορφανοτροφείο Θηλέων «η Μέλισσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

***

Χιλιάδες συγκινητικά μηνύματα για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο

Η κατάσταση της υγείας του κ. Γρηγοράκου είναι σταθερή και δεν έχει ανεβάσει πυρετό και δίνει τη μάχη με κουράγιο και δύναμη. Βρίσκεται σε καταστολή και σε σταθερή κατάσταση, μου είπε η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία Αντωνία Κουτσούκου. Τα μηνύματα που φθάνουν για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο στο νοσοκομείο είναι συγκινητικά. Χιλιάδες είναι αυτοί που του εύχονται να περάσει γρήγορα αυτή την περιπέτεια. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τη διοίκηση του νοσοκομείου Σωτηρία. Ενώ, λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με την κ. Γεννηματά όπου την ενημέρωσε για την κατάσταση του Λεωνίδα Γρηγοράκου. Συμφώνησαν και οι δύο να έχουν τακτική επικοινωνία για αυτό το θέμα.

***

Στο Μαξίμου στόλισαν

Οχι ένα αλλά δύο χριστουγεννιάτικα δένδρα έχουν στολίσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρώτο είναι ένα κανονικό χριστουγεννιάτικο δένδρο με τα στολίδια του (τα περισσότερα… κόκκινα) και το δεύτερο (μικρότερο), στολίστηκε για τις τηλεοπτικές ανάγκες των υπουργών που βγαίνουν με zoom από το Μαξίμου, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης (εμφανίστηκε ξαφνικά στις οθόνες στην τηλεδιάσκεψη για το σχέδιο αναπηρίας). Εάν θυμάστε το περυσινό χριστουγεννιάτικο δένδρο στολίστηκε εορταστικά μαζί με παιδιά (που κρέμασαν σε αυτό ευχές) ενώ το εφετινό με το lockdown, με ελάχιστα άτομα.

***

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Προέδρου

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δώρα έλαβε και έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επισκέφθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες, τον Ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων συναντήθηκε και συνομίλησε με τη βοήθεια διερμηνέως με παιδιά 6-18 χρόνων από τη Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, και το Μαρόκο. Τους μοίρασε δώρα, αλλά και αυτά της πρόσφεραν δώρα. Τις ζωγραφιές που είχαν κάνει για να τιμήσουν την επίσκεψή τους: «Η προστασία και η φροντίδα κατατρεγμένων παιδιών είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως δήλωσε. Την Τρίτη, όπως μαθαίνω η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενη από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα επισκεφθούν ένα ορφανοτροφείο στον Αγιο Ανδρέα για να βρεθούν κοντά στα παιδιά που τούτες τις ημέρες έχουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη μιας φροντίδας.

***

Οριστική ακύρωση της εκδήλωσης για τις ευχές

Αναβάλλεται οριστικά η εκδήλωση της πρωτοχρονιάς για τις καθιερωμένες ευχές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως έμαθα αυτό κατέστη αναγκαίο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Πάντως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο.

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός mood Χριστουγέννων

Ρώτησα αρμοδίως εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάποιο πρόγραμμα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μου απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος μου είπε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε mood Χριστουγέννων, με την πανδημία σε έξαρση. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί κάποιες δομές, αυτό εξετάζει τούτες τις ημέρες, ανάλογα με τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν εκείνες τις ημέρες. Επιπλέον έμαθα ότι και στην Κουμουνδούρου στόλισαν χριστουγεννιάτικο δένδρο. Και κάτι ακόμα.

***

Μπράβο στο Πολυφωνικό Καραβάνι

Την εγγραφή μετ’ επαίνων του προγράμματος «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέκρινε στη 15η ετήσια συνεδρίασή της η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί διεθνή συνθήκη που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003 και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2006. Προέκυψε ως ώριμος καρπός του διεθνούς προβληματισμού σχετικά με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτισμικές πρακτικές που συγκροτούν τη ζωντανή παράδοση (π.χ. μουσική, χορός, γνώσεις και πρακτικές κ.ά.)και οι οποίες δεν αφήνουν πάντοτε απτό, υλικό ίχνος.