Ντόμινο ανησυχίας στους ηγέτες της ΕΕ, που ήρθαν σε επαφή με τον Εμμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε η είδηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος, είναι θετικός στον κοροναϊό.

Με το άκουσμα της είδησης, ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες των κρατών -μελών, τέθηκαν σε αυτοαπομόνωση και έσπευσαν να ελεγχθούν, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι ο Μακρόν το πιθανότερο είναι ότι νόσησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα.

Ταλαιπωρείται από καταρροή και βήχα

Ο Μακρόν βρίσκεται σε καραντίνα, στο προεδρικό καταφύγιο του La Lanterne κοντά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, σύμφωνα με το Reuters. Αν και έχει ήπια συμπτώματα, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ταλαιπωρείται από καταρροή και βήχα, αλλά ο πυρετός του έχει ήδη υποχωρήσει. Εκπρόσωπος του ενημέρωσε είπε πως όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια και οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν ακυρωθεί, περιλαμβανομένης και μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στον Λίβανο, στις 22 Δεκεμβρίου.

Χθες το απόγευμα, όμως, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρίαση για ζητήματα διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Μίλησε για έξι λεπτά σε τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας φορούσε μάσκα και ήταν απομονωμένος σε ένα δωμάτιο.

Πώς νόσησε τελικά;

Αυτό που εντείνει την ανησυχία, είναι ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί πώς ακριβώς νόσησε  o Μακρόν.

Υπάρχει η εκδοχή της γαλλικής προεδρίας που χαρακτήρισε ως «πολύ πιθανόν» ο Μακρόν να κόλλησε τον ιό στη Σύνοδο Κορυφής.

Υπάρχει όμως και μιας δεύτερη εκδοχή που παρουσιάστηκε από το περιοδικό Le Point που αναφέρει ότι  ο Μακρόν να συμμετείχε σε δείπνο με 10 άτομα, δηλαδή, τέσσερα παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο των έξι ατόμων που ισχύει στη Γαλλία.

H κοινωνική απόσταση που δεν τηρήθηκε

Αν και ο Μακρόν, στις δημόσιες εμφανίσεις του φορούσε μάσκα, δεν ήταν λίγες οι φορές που καταπάτησε τον στοιχειώδη κανόνα της κοινωνικής απόστασης, καθώς ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιος στις χειραψίες, ακόμα και στις αγκαλιές, όπως αυτή που αντάλλαξε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Ο τελευταίος, όπως και πολλοί ακόμα, έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα. Σε καραντίνα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, όπως και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων από το κοινοβούλιο και την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας καθώς είχαν  γεύμα με τον Macron νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Reuters. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, πάντως, υποβλήθηκε σε εξέταση και βρέθηκε αρνητική στον κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Αρνητικός στον κοροναϊό ο Μητσοτάκης

Η πιθανότητα ο Μακρόν να κόλλησε κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκάλεσε έντονη ανησυχία και στην Αθήνα καθώς εκεί βρισκόταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος μπορεί να μην ήρθε σε κατ’ ιδίαν επαφή με τον Μακρόν, ωστόσο συνυπήρξε μαζί του.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε  το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνητικό τεστ το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι εκτός όλων των άλλων ο κ. Μητσοτάκης δεν μπαίνει σε προληπτική καραντίνα καθώς ήταν δεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο αφού όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «οι ηγέτες που μπαίνουν σε καραντίνα, είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας μέσα στην εβδομάδα».