Ένα νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, που θα αφορά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, εισάγει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πάνο Τσακλόγλου, υφυπουργό Εργασίας, το νέο νομοσχέδιο, που θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις, θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022.

Το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων θα αφορά νέους εργαζομένους από 1η Ιανουαρίου 2022, είτε μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε αυτοαπασχολούμενους (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί).

Εθελοντικά θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μέχρι 35 ετών.

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, «θα μπαίνουν σε έναν ατομικό λογαριασμό. Τα χρήματα αυτά θα επενδύονται σύμφωνα με ορισμένες οδηγίες από τον ίδιο τον ασφαλισμένο και όταν φτάνει στην στιγμή της σύνταξης, η σύνταξή του θα υπολογίζεται στη βάση πόσων χρημάτων έχει τοποθετήσει με ασφαλιστικές εισφορές και τι αποδόσεις είχαν οι αντίστοιχες επενδύσεις».

Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμός των συντάξεων «είναι ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης», ενώ ο φορέας που θα διαχειρίζεται θα είναι δημόσιος.

«Δε θα έχει επαφή ο ασφαλισμένος με ιδιωτικές εταιρείες».

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του θα μπορεί να το κάνει διαλέγοντας από επιλογές που θα του δίνει ο φορέας.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για νέους εργαζομένους, όπως υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, μείωση της «μαύρης» εργασίας και ένσημα, όπου δουλειά με ένσημα ισούται με υψηλότερη σύνταξη.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει προσωπικό έλεγχο του «ατομικού του κουμπαρά», θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να βλέπει τις αποταμιεύσεις του από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο ενώ θα λαμβάνει και αναλυτικές αναφορές με την πορεία των χρημάτων του.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι ο αυτός τρόπος που εισάγεται δε θα φέρει καμία μείωση στις τωρινές επικουρικές συντάξεις, αφού δε θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού τους, ενώ σημείωσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων που θα επιλέξουν να κάνουν όσοι ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα θα πηγαίνει στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού και απόδοσης των επικουρικών συντάξεων αφορά και συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.