Σε λιγότερο από δέκα μέρες θα φτάσουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας και θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός, ταυτόχρονα με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Σάββατο 26/12 φτάνουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, την Κυριακή 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 22 Δεκεμβρίου, ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας. Τα πρώτα εμβολιαστικά σημεία θα είναι τα νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας και Σωτηρία.

«Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να μιλάμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός σε ευρεία σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας απευθύνοντας έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

«Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχονται και οι μέρες των γιορτών να επαναλάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουμε στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές μας».

Βασικός στόχος παραμένει ότι ως το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ώστε να εξασφαλισθεί η ανοσία.

Ολόκληρο το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά και τη διανομή του εμβολίου

Η μέρα μηδέν πλησιάζει και ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της γιγάντιας επιχείρησης παραλαβής, μεταφοράς και φύλαξης των πρώτων δόσεων του εμβολίου, από την ώρα που θα φτάσει στη χώρα μας μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στις σύριγγες σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:

· όροι ασφαλούς μεταφοράς,
· χώροι σωστής αποθηκεύσης,
· τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Στη διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.

Στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθεί σε λειτουργία ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διανομής, συμπληρώνονται τα κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ των υποδομών, με την εγκατάσταση των πρώτων ειδικών υπερ-καταψυκτών.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι δοκιμές και οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να τηρηθεί κάθε πτυχή του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Η πτήση που θα φέρει τα εμβόλια στην Ελλάδα την 26η Δεκεμβρίου θα απογειωθεί από το Βέλγιο. Από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στη βέλγικη πόλη Πουρς, και μέσω εναέριων και οδικών δρομολογίων θα ξεκινήσει η επιχείρηση – μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στην Ελλάδα θα έχει φορτίο 37 παλέτες, στα κιβώτια των οποίων θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου διανομής είναι και η συνδρομή του στόλου ειδικών φορτηγών που θα σηκώσουν το βάρος των ενδιάμεσων μεταφορών.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα γίνει το τελικό φινίρισμα στις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:

26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα

27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού – Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.

15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού

Παρότι πρόκειται για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, σε αυτό θα συμπεριληφθούν, κατά τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο του τέλους της πρώτης φάσης την 15η Ιανουαρίου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.

Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση – Έναρξη μαζικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.

Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη θα εμβολιαστούν παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στις 28 του μήνα.

Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά:

· οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
· φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
· Πολίτες άνω των 65, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.

Ποιοι θα αναλάβουν την ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης.

Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Το δίδυμο αυτό θα εμφανίζεται κάθε Δευτέρα για το προσεχές χρονικό διάστημα για να ενημερώνει τους πολίτες για τους εμβολιασμούς.