«Εγκληματικές ευθύνες» για την έξαρση της πανδημίας στη Δυτική Αττική αποδίδει στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος υπογραμμίζει ως βασική αιτία την απουσία ελέγχων και μέτρων από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους οι οποίοι όπως σημειώνει έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού.

Απουσία ελέγχων στους εργασιακούς χώρους

«Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη Δυτική Αττική, μια περιοχή με μεγάλους εργασιακούς χώρους, γίνεται ξεκάθαρο αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή: πολλοί χώροι εργασίας, ιδιαίτερα οι μεγάλης κλίμακας, έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι επιτυχής, όταν σε ενάμιση μήνα θρηνούμε τις απώλειες 3.322 συμπολιτών μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο webtv του thecaller.gr σημειώνει ότι η κυβέρνηση «κινείται χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οδηγεί τη χώρα σε τραγωδία».

«Η υποβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων φαίνεται ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης. Ο κ. Βρούτσης δε δίνει σχετικά στοιχεία για το ποιοι και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, σε ερώτηση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει από τις αρχές Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Άλλοθι

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιέργησε κλίμα τέλους της πανδημίας με τον ερχομό του εμβολίου επισημαίνοντας ότι  «τώρα που ο κ. Πέτσας δηλώνει ότι τελικά θα έρθουν πολύ λιγότερα εμβόλια από αυτά που περιμέναμε και την ίδια στιγμή οι επιστήμονες λένε ότι για να χτίσουμε συλλογική ανοσία μπορεί να φτάσουμε ως το καλοκαίρι, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το εμβόλιο ως άλλοθι για να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Δε γίνεται να υπάρχουν μέρες που γίνονται μόλις 6.000 μοριακά τεστ, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε παρατήσει τον αγώνα για την ιχνηλάτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «επιτέλους να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας».

Οικονομικά μέτρα στήριξης

Αναφερθείς στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν γίνεται η κυβέρνηση να ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα -όπως κάνει τώρα στη Δυτική Αττική- χωρίς αυτά να συνοδεύονται από μέτρα οικονομικής στήριξης».

«Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι έχουν γίνει μόλις 6,7 δισ. ευρώ έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας –όχι 24 δισ. όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- και μάλιστα τα 3,1 δισ. είναι δάνεια», τόνισε, λέγοντας ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα τέτοιο δάνειο, το οποίο πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με διεύρυνση κριτηρίων ώστε να ενταχθούν και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτό».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «1 εκ. εργαζόμενοι θα πάρουν κομμένο το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο, για όσους είναι σε αναστολή, θα υπολογιστεί στα 534 ευρώ» και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «να χορηγηθεί ολόκληρο το δώρο από το κράτος με βάση τον κανονικό μισθό των εργαζομένων, κάτι που θα στηρίξει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε, επίσης, ότι «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για μια νέα ρύθμιση οφειλών στις ΜμΕ, σε 120 ή 150 δόσεις, που θα περιλαμβάνει κούρεμα ενός τμήματος του χρέους».