Αυτές τις ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στους ουρανούς του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα. Έτσι ακόμα και τον Δεκέμβριο, όπου οι περισσότερες χώρες μετρούν θύματα από τον covid 19 και επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τον χαβά τους. Zητούν αποστρατιωτικοποίηση νησιών και συνεχίζουν την επιθετικότητά τους στο Αιγαίο.

***

Μπορεί οι παραβιάσεις να είναι λιγότερες από πέρυσι τέτοια εποχή αλλά δεν παύουν να δείχνουν την προκλητικότητά τους έναντι ημών. Θέλετε ένα παράδειγμα; Μόλις προχθές οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, τα μισά από αυτά οπλισμένα, πραγματοποίησαν δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και τρεις εμπλοκές (dog fights). Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί καταγράφεται μειωμένος αριθμός πτήσεων;

***

Ίσως, μου λένε στρατιωτικοί, επειδή ο Ερντογάν συνέλαβε πολλούς πιλότους F-16 για συμμέτοχή στο πραξικόπημα. Ίσως πάλι επειδή έχουν έλλειψη ανταλλακτικών στα μαχητικά τους αεροσκάφη, ίσως τέλος επειδή παίρνουν μέτρα (αποθηκεύοντας ανταλλακτικά) για το επερχόμενο εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Γεγονός όμως είναι ότι οι πτήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο έχουν μειωθεί και σε αριθμό αλλά και σε χρόνο παραμονής. Εάν δείτε τα στατιστικά στοιχεία από πέρυσι θα καταλάβατε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά. Εάν εξαιρέσει κανείς τα ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 που με μια πτήση τους (διασχίζοντας το Αιγαίο) μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές παραβάσεις και παραβιάσεις, τα τουρκικά μαχητικά προκαλούν μεν, αλλά με μέτρο. Πώς όμως συμβαίνει να είχαμε και εικονικές αερομαχίες (μόλις προχθές);

***

Σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια της πτήσης των τουρκικών μαχητικών και στο FIR Αθηνών και (κυρίως) στον εθνικό εναέριο χώρο είναι τελευταίως και αυτή μειωμένη. Στις εικονικές αερομαχίες (dog fights), οι Έλληνες χειριστές των F-16 και των Mirage 2000-5, τις «τελειώνουν» γρήγορα με τα τουρκικά, συνήθως να φεύγουν άρον- άρον. Προχθές σε διεθνή χώρο διεξαγόταν άσκηση του ΝΑΤΟ με αεροσκάφη Awacks και πήραν μέρος και τουρκικά οπλισμένα αεροσκάφη. Όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως, αμέσως αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες. Εάν έβλεπε κανείς τις αεροφωτογραφίες από τα «φωτοπολυβόλα» των ελληνικών μαχητικών θα καταλάβαινε ακριβώς τι είχε συμβεί.

***

Σενάρια επί χάρτου για ανασχηματισμό

Άρχισαν πάλι να φουντώνουν οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό και μάλιστα εντός Ιανουαρίου. Είναι το κύριο θέμα συζήτησης ανάμεσα σε βουλευτές, αλλά και ανάμεσα σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, θα προτιμηθούν περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και περισσότερες γυναίκες και θα επιχειρηθεί να υπάρξει και μικρότερο σχήμα. Ήδη υπάρχουν υπουργοί που ζήτησαν να αλλάξουν πόστο, καθότι θα πολιτευθούν όταν και όποτε γίνουν εκλογές, εγκαταλείποντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τα σενάρια για την ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού δίνουν και παίρνουν, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για το ζήτημα αυτό. Κατά μία εκδοχή ο ανασχηματισμός θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του Γενάρη (αμέσως μετά τις εορτές). Κατά μια άλλη εκδοχή θα γίνει αφού προχωρήσει ο εμβολιασμός, εκεί γύρω στον Ιούνιο με τη συμπλήρωση δύο ετών από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή να γίνει τον Φεβρουάριο. Ολα αυτά όμως είναι συζητήσεις ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές, χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

***

Όταν ο Αντετοκούμπο παίζει άμυνα

Ευχαριστίες στον Γιάννη Αντετοκούνμπο εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι ο Έλληνας σταρ του NBA πρωταγωνιστεί σε σποτ των Αρχών στέλνοντας μήνυμα για τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού: «Τις μέρες των γιορτών συνεχίζουμε τον κρίσιμο αγώνα για την υγεία μας. Είναι καιρός η ζωή να πάρει τη ρεβάνς. Και τον δρόμο γι’ αυτήν, τον δείχνει ένα Ελληνόπουλο που ξέρει από νίκες. Ευχαριστώ τον Γιάννη που πρωταγωνιστεί σε αυτό το μήνυμα, ενώνοντας και εγώ τη φωνή μου με τα λόγια του: Όλοι μαζί, «παίζουμε άμυνα». Και κερδίζουμε ξανά την ελευθερία μας. Με υγεία και προκοπή!» έγραψε στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Ρεβεγιόν με μάσκες

Πάμε τώρα στα του κορωνοϊού. Πέραν του γεγονότος ότι στο ρεβεγιόν, όπως συμβουλεύουν οι Λοιμωξιολόγοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρέπει να φοράμε μάσκα, υπάρχει και η συγκινητική παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τους ανθρώπους που «έφυγαν», εξαιτίας του φονικού ιού: «Ας μην ξεχάσουμε όσους έφυγαν» σημειώνει. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ας μην συμφιλιωθούμε με την απώλεια

«Οι άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά στις εντατικές εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν είναι απλοί αριθμοί… Έχουν όνομα και πρόσωπο. Είναι πατέρες, μητέρες, αδέλφια, φίλοι. Όταν τους θυμόμαστε, όταν τους μνημονεύουμε, τους ξαναφέρνουμε ανάμεσά μας. Όταν τους ονομάζουμε, δεν τους αφήνουμε να νεκρωθούν οριστικά», μας θυμίζει με μια συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ας μη συμφιλιωθούμε με την απώλεια. Ας μη τη συνηθίσουμε. Ας μην ξεχάσουμε όσους έφυγαν, έστω κι αν η ανάμνησή τους εξουθενώνει την ηθική μας αντοχή. Αθέατοι πια, αλλά ονομασμένοι, οι νεκροί μας γίνονται φιλικοί, παρηγορητικές σκιές στη δύσκολη καθημερινότητά μας», επισημαίνει παραθέτοντας ονόματα των θυμάτων του κορωνοϊού, που έχουν γίνει γνωστά, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό του πρώτου νεκρού που θρήνησε η Ελλάδα: του εκπαιδευτικού Μανώλη Αγιομυργιαννάκη.

***

Καθολικό lockdown

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γενικευμένο lockdown (από σήμερα Παρασκευή) , από τις 6 το πρωί και για επτά μέρες στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας της δυτικής Αττικής.

***

Και τούτο παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων τα οποία όμως επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ανησυχητικά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασκώντας ασφυκτική πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ την Πέμπτη, καταγράφηκαν 78 νέοι θάνατοι. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

***

Το μήνυμα στον Μακρόν για τον κορωνοϊό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το δικό της μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο που προσβλήθηκε από κορωνοϊό. Έστειλε μέσω Twitter και στα γαλλικά, την ευχή της για «ταχεία ανάρρωση» στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το πρωί της Πέμπτης, είναι θετικός στον κορωνοϊό. Στο μήνυμά της ανέφερε πως «όλες μου οι σκέψεις και οι ευχές στον Εμανουέλ Μακρόν για ταχεία ανάρρωση».

***

Στην Εντατική με κορωνοϊό ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και πρώην Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος εισήχθη το πρωί της Πέμπτης στην Β΄Κλινική Λοιμώξεων του νοσοκομείου Σωτηρία, με συμπτώματα κορωνοϊού.

Η κατάσταση της υγείας του εμφάνισε επιδείνωση, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να διασωληνωθεί.