Ολες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου δικαιούνται τη μείωση κατά 80% των ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κουρεμένο ενοίκιο θα πληρώσουν και τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αντίθετα διατηρείται η μείωση 40% του ενοικίου για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία που νοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Μείωση 80% των ενοικίων για τους δύο πρώτους μήνες του 2021 κερδίζουν:

 • Ολες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα click away ή drive through, με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου (e-shop) με παράδοση κατ’ οίκον.
 • Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
 • Οι επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.
 • Οι επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.
 • Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
 • Λοιπές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώνεται κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που νοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν κουρεμένα κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Μετά την υποβολή των δηλώσεων Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η κρατική αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κύρια κατοικία ή φοιτητική στέγη σε εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια και θα αποζημιωθούν για το 50% των «χαμένων» ενοικίων.

Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα δεν προβλέπεται σήμερα καμία αποζημίωση για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κούρεμα των μισθωμάτων. Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν για τα «χαμένα» ενοίκια και τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα και θα εισπράξουν μειωμένα μισθώματα κατά 40% ή 80%.

Εργαζόμενοι σε αναστολή. Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας διατηρείται το κούρεμα 40% για το ενοίκιο:

 • Κύριας κατοικίας
 • Φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τις κατοικίες θα αποζημιωθούν για το 50% της εισοδηματικής απώλειας.

ΠΟΜΙΔΑ

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση:

 • Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνο επιχειρήσεων.
 • Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος.
 • Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.
 • Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και όλα τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων.