Έτοιμο να συνεισφέρει στην μεταφορά εμβολίων σε νησιά είναι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος μεταφοράς κυρίως προς τα μικρότερα κυρίως νησιά εάν δηλαδή θα επιλεγεί με μεταφορά τους από αέρος ενδεχομένως με ελικόπτερο ή με σκάφη του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο στελέχη του Λιμενικού Σώματος να συνεισφέρουν και στη φύλαξη αποθηκευτικών χώρων στα νησιά σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. ενώ εκπρόσωπος του Λ.Σ. αναμένεται να συμμετέχει και στο Κέντρο Επιχειρήσεων για τη μεταφορά των εμβολίων που διαμορφώνεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εν τω μεταξύ τα πλοία που βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά «υποδέχθηκαν» με συνεχή σφυρίγματα πριν από λίγη ώρα τα δύο νέα υπερσύγχρονα σκάφη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. Πρόκειται για τα δύο από τα συνολικά τέσσερα που έχουν παραγγελθεί. Κατασκευάστηκαν στην Ιταλία και έχουν μήκος 38,6 μέτρα, με δυνατότητα άνω των 35 κόμβων ενώ έχουν αυτονομία άνω των 1000 μιλίων.

Τα επόμενα δυο σκάφη αναμένεται να παραδοθούν έως τα τέλη Μάϊου 2021 το πρώτο και έως τα τέλη Νοεμβρίου το δεύτερο. Αναφορικά με τα σκάφη που έφτασαν το πρώτο θα έχει ως «έδρα» το λιμάνι του Πειραιά και το άλλο θα μεταφερθεί στη Μυτιλήνη προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο βόρειο Αιγαίο επιτηρώντας τα θαλάσσια σύνορα. Και στα δυο σκάφη θα γίνουν δοκιμές από στελέχη του Λιμενικού Σώματος πριν ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2021.