Eντυπωσιακή είναι η μείωση στον αριθμό των επιβατών στις ακτοπλοϊκές γραμμές σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2ο τρίμηνο του έτους.

Ενώ το 2018 το ίδιο διάστημα είχαν διακινηθεί 4.707.540 επιβάτες και το 2019 είχαν ταξιδέψει με τα πλοία της ακτοπλοΐας 4.690.394 φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις λόγω του κορωνοϊού ταξίδεψαν 1.088.514.

Εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή που οι ακτοπλόοι αναζητούν λύσεις για την επιβίωση του κλάδου το 2021 το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αναφέρθηκε στην ομιλία του Γιάννη Πλακιωτάκη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, προωθεί τη δημιουργία Ταμείου για την αναβάθμιση του στόλου πλοίων θαλασσίων ενδομεταφορών και προσαρμογή στα νέα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά δεδομένα σε συνεργασία με Ναυτικό Επιμελητήριο και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου, με εξορθολογισμό του συστήματος διαχείρισης άγονων γραμμών αλλά και η αναβάθμιση της διαχείρισης του δικτύου θαλάσσιων συγκοινωνιών με νέα μέσα και τεχνολογίες.

Για αυτό το λόγο προωθείται «η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικτύου θαλάσσιων συγκοινωνιών και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης απόπλου –κατάπλου πλοίων, κίνησης επιβατών και οχημάτων».