Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσουν στη Γερμανία μετά τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των εταιρειών BioNTech και Pfizer στην ΕΕ. Δεδομένου ότι οι δύο εταιρίες το παράγουν ήδη, η διανομή του θα μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα.

Η διαδικασία εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας Σπαν σε κέντρο εμβολισμού κατά του κορωνοϊού στη Νυρεμβέργη

Στη Γερμανία θα διατεθεί σε μια πρώτη φάση στις κινητές ομάδες ιατρών που θα επισκέπτονται γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, στη συνέχεια στα πάνω από 400 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και πολύ αργότερα στα ιατρεία. Προτεραιότητα να εμβολιαστούν έχουν ηλικιωμένοι άνω των 80 και βαριά ασθενείς. Ακολουθούν ηλικιωμένοι άνω των 70, γιατροί και νοσηλευτές. Μετά, όσοι είναι άνω των 60 και άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό όπως και αυτοί που ασκούν επαγγέλματα που έχουν «συστημική σημασία», για παράδειγμα δάσκαλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες. Και τέλος, όλοι οι υπόλοιποι. Ακόμη δεν έχει καθορισθεί με ποιον τρόπο θα ενημερώνονται οι πολίτες πότε είναι η σειρά τους να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σπαν, άμεσα θα διατεθούν γύρω στις 400.000 δόσεις του εμβολίου και ως τα τέλη Μάρτιου 11 ως 13 εκατομμύρια δόσεις. Επειδή κάθε άτομο χρειάζεται δύο δόσεις εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι έως τότε θα εμβολιαστούν το πολύ 6,5 εκ. άνθρωποι. Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια άτομα. Προϋπόθεση για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Υγείας, ο εμβολιασμός του 55% με 65% του πληθυσμού της Γερμανίας, δηλαδή 46 με 56 εκ. ανθρώπων. Μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Σπαν από το καλοκαίρι και μετά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο