Φύλλο και φτερό έχουν κάνει οι αστυνομικοί στα εγκληματολογικά εργαστήρια τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα USB και τα τέσσερα κινητά που είχαν στην κατοχή τους ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος μουσουλμάνος.

Στην άκρη του νήματος ελπίζουν να φθάσουν η κρατική ασφάλεια και η Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών με την ανάκτηση των δεδομένων από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα που κατάσχεσαν από τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου Έλληνα μουσουλμάνου που εργαζόταν ως μάγειρας στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Κως – Καστελόριζο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, εάν πίσω από τους δύο συλληφθέντες κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα κατασκόπων που είχε απλώσει τα δίχτυα του γύρω από το Καστελόριζο και δεύτερον εάν ο 35χρονος υπάλληλος του προξενείου είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.

2.500 χιλιάδες αρχεία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και ο 52χρονος ναυτικός είχαν ανταλλάξει περισσότερα από 2.500 χιλιάδες αρχεία με τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων στη Μεγίστη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάμεσά τους ήταν και φωτογραφίες των ελληνικών υποβρυχίων, κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου.

Απολύθηκε ο 52χρονος

Το τελευταίο του ταξίδι με το πλοίο της γραμμής έκανε ο 52χρονος μάγειρας, καθώς με απόφαση της εταιρείας απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο 52χρονος αποβιβάστηκε στην Κω και θα επιστρέψει στη Ρόδο όπου είναι σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία.

Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του 35χρονου

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει και τα ακτοπλοϊκά ταξίδια του 35χρονου γραμματέα προς τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, τη Μαρμαρίδα και το Φετιγιέ.

Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχε απευθείας συναντήσεις και να έδινε δια ζώσης τις πληροφορίες που έπαιρνε από τον 52χρονο.