Αναστάτωση προκαλεί στην ΕΛΑΣ η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών της Διεύθυνσης Επισήμων για χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, για καθημερινές ιδιωτικές μετακινήσεις ή για ταξίδια στην επαρχία.

Υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρονται σε διαρκή, παράτυπη χρήση οχημάτων της ΕΛΑΣ από δεκάδες αξιωματικούς για βόλτες, ψώνια μελών των οικογενειών τους ή εκδρομές, με χρέωση ασφαλώς του ελληνικού δημοσίου για τα (αφορολόγητα) καύσιμα, για τις φθορές των οχημάτων κλπ. Κι όλα αυτά βεβαίως όταν την ίδια στιγμή στην εν λόγω Διεύθυνση και σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ υπάρχουν διαμαρτυρίες για έλλειψη οχημάτων, για πλημμελή φρούρηση προστατευόμενων προσώπων ή για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Συμπληρώνουν ότι «η δικογραφία που σχηματίστηκε – με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος – για τα συγκεκριμένα στελέχη της ΕΛΑΣ έχει ενδεικτικό χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάχρηση και να μην συνεχισθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί σχετικές διαταγές κι εγκύκλιοι –αρκετές την τελευταία διετία- γι’ αυτού του είδους μαζικές παραβάσεις από ενστόλους, όμως δεν υπάρχει σχετική προσαρμογή».

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που μνημονεύονται στην εν λόγω δικογραφία αναφέρονται σε «ενέργεια σκοπιμότητας σε βάρος τους εν όψει των κρίσεων της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο και διενέξεων στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας αλλά και στην λεωφόρο Κατεχάκη».

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα των «αδιάφθορων «της ΕΛΑΣ φέρεται να ξεκίνησε ύστερα από έγγραφη καταγγελία που στάλθηκε στις αρχές Αυγούστου που αναφερόταν σε αξιωματικούς της που «πηγαίνουν μέχρι και διακοπές με τα υπηρεσιακά οχήματα». Από την παρακολούθηση των εν λόγω αξιωματικών προέκυψε, όπως μνημονεύεται, ότι τουλάχιστον 30 φορές έκαναν χρήση των οχημάτων της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις τους.

Επιπλέον, έχει καταγραφεί και περίπτωση που δύο υπό έλεγχο αστυνομικοί μετέβησαν – τον περασμένο Οκτώβριο – από την Αθήνα στη Νέα Λάμψακο Ευβοίας όπου έφαγαν σε τοπική ταβέρνα. Οι αξιωματικοί που κατηγορούνται σημειώνουν ότι «μετέβησαν στη Χαλκίδα για υπηρεσιακούς λόγους (οι οποίοι δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα) κι έφαγαν σε αυτό το εστιατόριο το μεσημεριανό τους, χωρίς να προχωρούν σε καμιά παράνομη κίνηση». Υποστηρίζουν ακόμη ότι «σε καμιά περίπτωση η τυχόν χρήση ενός υπηρεσιακού οχήματος για κάποια ιδιωτική μετακίνηση δεν συνιστά παράβαση καθήκοντος».

Σημειώνεται ότι ένας από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που μνημονεύονται – χωρίς να κατηγορηθεί- στην εν λόγω υπόθεση είναι σημαντικός, δραστήριος συνδικαλιστής, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε σε σκόπιμες ενέργειες και παιχνίδια συμφερόντων σε βάρος αξιωματικών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη της Κατεχάκη έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για «συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ που προχωρούν σε πολλές παρεμβάσεις κι ενέργειες καθ’ υπέρβαση της συνδικαλιστικής ιδιότητάς τους» συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος για όλους τους ενστόλους.