Ανευθυνότητα και έλλειψη σοβαρότητας καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τον μειωμένο αριθμό των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας σε πρώτη φάση τον Ιανουάριο, σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει από την κυβέρνηση.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί επιτέλους» εγκαλώντας την για το γεγονός ότι «έχει αναγάγει σε πανάκεια» το εμβόλιο για «να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημαντικό εργαλείο αλλά όχι πανάκεια

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η είδηση ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο, δηλαδή θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 πολίτες, επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φωνάζει από την πρώτη στιγμή:

Ότι το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πανάκεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν εκτεθειμένοι σε μία πανδημία εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση, που ψήφισε έναν προϋπολογισμό με μείωση κατά 580 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, οφείλει να σοβαρευτεί επιτέλους. Έστω και τώρα να προχωρήσει:

– στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ ώστε να γίνονται μαζικά και δωρεάν στους πολίτες, για να έχουμε έγκυρη και έγκαιρη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

– σε ενίσχυση του ΕΣΥ με κίνητρα και σχέδιο για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που απουσιάζει εντελώς από οποιαδήποτε αναφορά της Κυβέρνησης
– σε επίταξη, όπου χρειάζεται, των ιδιωτικών κλινών, ώστε να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη».

Τι άλλαξε;

«Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον αριθμό των εμβολίων» τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης ρωτώντας τι άλλαξε σε σχέση με τα όσα είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Αναλυτικά η δήλωση Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Πέτσα έχει ως εξής:

«Εδώ και μέρες το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για το ασφαλές άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες. Ήταν λάθος της ΝΔ. Ένα ακόμη στη διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα ο κ. Πέτσας το παραδέχτηκε.

Μόνο 300.000 δόσεις θα έρθουν στην Ελλάδα. 150.000 Έλληνες θα εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Τι άλλαξε σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει;»