Την επέκταση μέτρων στήριξης πληττόμενων επαγγελματικών κατηγοριών λόγω της πανδημίας και στις αρχές του 2021 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021. 

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, οι οποίες θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%.

Όπως εξήγησε, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 60% των ενοικίων και οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνον το 20%. 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τον Ιανουάριο, με το κατώτατο όριο ενίσχυσης  να παραμένει στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την στήριξη των επιχειρήσεων. 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο για στήριξη χαμηλόμισθων, εργαζόμενων και ανέργων. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:  

  • Την τόνωση των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 1,6 δισεκατομμύρια.
  • Την πρόσληψη 100.000 ανέργων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες (κόστος 322 εκατομμύρια). 
  • Την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας του Προγράμματος «Γέφυρα», για την οποία έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ.