Οταν τελείωσε χθες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Νίκο Φίλη στο γραφείο του. Τι είχε συμβεί; Ας πάρουμε γα πράγματα με τη σειρά:

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα αναφέρθηκε στους «βόρειους γείτονές μας», εννοώντας προφανώς τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Νίκος Φίλης φώναξε τότε «πέστο με το όνομά τους», με τον πρωθυπουργό να σταματά την ομιλία του και να απευθύνεται σε αυτόν λέγοντάς του: Φορέστε τη μάσκα σας, είστε σε ευπαθή ομάδα, ανησυχώ.

Η παρατήρηση αυτή του Πρωθυπουργού δημιούργησε αναστάτωση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αφού έγινε αναφορά σε ευπαθείς ομάδες.

Αργότερα ο Πρωθυπουργος κάλεσε τον κ. Φίλη στο γραφείο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τον προσβάλει.  Ο κ. Φίλης, όπως με πληροφόρησαν, απάντησε πως δεν είναι προσωπική προσβολή αλλά έχει σημασία επειδή το θέμα αυτό αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο πρωθυπουργος τότε του απάντησε πως εφόσον το έξελαβε έτσι, του ζητάει συγνώμη.

***

Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τα εμβόλια

Σας έχω νέα για το εμβόλιο και για τη νέα επιχείρηση ή εκστρατεία που βρίσκεται υπό εξέλιξη: Με την έγκρισή του νωρίτερα (δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου) από την αρχική ημερομηνία (29 Δεκεμβρίου) είναι πολύ πιθανόν οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους. Και στην Ελλάδα. Έμαθα επίσης ότι οργανώνεται μία γιγαντιαία αποστολή μεταφοράς του εμβολίου παρόμοιου με αυτή του Αγίου Φωτός.

Δηλαδή με την άφιξή του στην Ελλάδα, με ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά από το Βέλγιο μέσω Ιταλίας, θα ακολουθήσουν καμιόνια ψυγεία (που θα ενοικιαστούν) προκειμένου να το μεταφέρουν δωρεάν και με ασφάλεια στην περιφέρεια και στα νησιά (σε 1018 κέντρα), ώστε να αρχίσουν αμέσως και ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για μια εκστρατεία στην οποία θα ζητηθεί η συνδρομή όλων. Η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού ο Πρωθυπουργός την έχει ήδη ονομάσει «Επιχείρηση Ελευθερίας», προκειμένου να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος, το εμβόλιο και το συσκευασμένο αντίδωρο

Η ερώτηση που έγινε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από συνεργάτες του είναι εάν θα κάνει το εμβόλιο όταν αρχίσει ο εμβολιασμός. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε καμία αντίρρηση να κάνει το εμβόλιο, λέγοντας μάλιστα ότι η Εκκλησία θα παίξει το δικό της υποστηρικτικό ρόλο στην περίοδο του εμβολιασμού, αλλά θα κάνει ό,τι του πουν οι γιατροί. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, τελευταίως είχε κολλήσει covid-19 και διαθέτει αντισώματα. Ωστόσο θα ενθαρρύνει τους άλλους ιεράρχες και το πλήρωμα της Εκκλησίας να το κάνουν.

***

Να ξέρετε ότι τα Χριστούγεννα και τα Φώτα που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες με ένα άτομο ανά 15 τ.μ. θα συμβούν ίσως για πρώτη φορά και τα παρακάτω: Το αντίδωρο θα το προσφέρουν οι ιερείς έξω από τους ναούς συσκευασμένο σε χαρτοπετσέτα. Το αγίασμα, την ημέρα των Φώτων, θα δίνεται, επίσης έξω από τους ναούς σε πλαστικά μπουκαλάκια, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Εξυπακούεται ότι η συσκευασία του αντιδώρου θα γίνει με γάντια.

***

Και όμως ο ιός καραδοκεί

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μετά από δυο μέρες που οι μολύνσεις ήταν αισθητά μειωμένες, ανακοινώθηκε χθες, τη στιγμή που οι θάνατοι «άγγιξαν» ξανά τους 100 και οι διασωληνωμένοι έμειναν σε σταθεροί, αλλά σε πολύ υψηλά νούμερα. Στους 550. Είναι μια απόδειξη ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ποτέ. Έως ότου κάνουμε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.240 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι ειδικοί επιμένουν στην πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι και η επιμονή τους στην προστασία των ιατρών, νοσηλευτών και γενικά των ανθρώπων της Υγείας. Η Επιτροπή, μαθαίνω ότι συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα για άλλη μια φορά προκειμένου να προτείνουν να γίνονται κάθε εβδομάδα τεστ στα νοσοκομεία. Το θεωρούν αναγκαίο για την θωράκιση του συστήματος Υγείας.

***

Η Πρόεδρος θα κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι από τους πρώτους που θα κάνει εμβόλιο. Όπως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμβόλιο έχει δηλώσει πως θα κάνει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και η Φώφη Γεννηματά. Για λόγους συμβολικούς, όπως λέει, εμβόλιο θα κάνει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

***

Το ρεκόρ στα… τεστ

Εάν υπήρχε ρεκόρ για το ποιος υπουργός έκανε τα περισσότερα τεστ, σίγουρα θα το κέρδιζε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Έως τώρα έχει κάνει περίπου 20 τεστ. Ακολουθεί μάλλον ο Πρωθυπουργός, που οι πληροφορίες τον θέλουν να κάνει τεστ πολύ συχνά (ορισμένοι μάλιστα λένε ότι κάνει τεστ κάθε δύο μέρες). Αφήστε που ουδείς εισέρχεται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει τεστ.

***

Το ό,τι νάναι του Τσίπρα

Ίσως για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια φράση που τη λέει η κόρη του για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπέρδεψε τις ημερομηνίες λέγοντας ότι τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2020 ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο. Έλα όμως που ο Πρωθυπουργός πήγε το 2019 στο Βερολίνο και όχι το 2020: «Κάνετε αντιπολίτευση, για να χρησιμοποιήσω μια φράση της κόρης μου «ό,τι νάναι»» του απάντησε ο Πρωθυπουργός. Αλλά υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που οι λογογράφοι του κ. Τσίπρα θα μείνουν χωρίς δουλειά θα τους στηρίξει πλήρως το Ταμείο Ανεργίας.

***

Όταν του φεύγει η μάσκα του Τσακαλώτου

Στα πυρά όμως του Πρωθυπουργού βρέθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού). Σε κάποια στιγμή όταν έδινε στοιχεία για τον δανεισμό της χώρας με χαμηλό επιτόκιο στράφηκε προς τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος κάτι έλεγε και του συνέστησε να μην εκνευρίζεται, πλην όμως ο κ. Τσακαλώτος επέμενε με συνέπεια να του κατέβει η μάσκα από τη μύτη του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία και πέραν της σύστασης να μην εκνευρίζεται του είπε ότι έτσι όπως έχει τη μάσκα είναι υγειονομικά επικίνδυνη.

***

Ο κεντρικός τραπεζίτης και οι πρόεδροι της Βουλής

Ενθουσιασμένος εμφανίζεται να είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κοινοβούλιο όπου του παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής. Τον συνάντησε τρεις φορές και μόνον καλά λόγια είχε να πει για τον Πρόεδρο, ότι είναι ευγενέστατος, μορφωμένος, κόσμιος, Άνθρωπος (το α με κεφαλαίο). Και το καλύτερο; Τον χαρακτήρισε «κόσμημα της Βουλής». Μάλιστα πέραν της εκθέσεως που του παρέδωσε, αντάλλαξαν και δώρα κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίζει το γραφείο του Προέδρου της Βουλής για το οποίο καμαρώνει αφού προέρχεται από την εκλογική του περιφέρεια τα Γιάννενα.

Ο κ. Τασούλας του χάρισε το βιβλίο του Γερμανού φιλοσόφου Μαξ Σέλερ «Ανθρώπινη Μνησικακία», με το οποίο αναλύεται η ανθρώπινη μνησικακία από την εποχή του Αισχύλου. Και ο κ. Στουρνάρας του χάρισε το βιβλίο του Χρυσάνθη Ιορδάνογλου για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας μετά τον Εμφύλιο (που είναι έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδας). Για όσους ξέρουν τον Ιορδάνογλου εκτιμούν την επιστημονική του συγκρότηση και το πάθος του για τις εργασίες με τις οποίες καταγίνεται και στο βιβλίο του κάθε άλλο παρά επαινεί τη χούντα.

***

Αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν είχε καλά λόγια μόνον για τον κ. Τασούλα. Είχε (και εδώ είναι η έκπληξη) και για τον Νίκο Βούτση, που τον χαρακτήρισε «ήπιο» Πρόεδρο για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως «όχι σαν την άλλη που με κυνηγούσε να με κλείσει φυλακή».

***

“Λαγός στιφάδο”

Μία από τις παρεμβάσεις στη Βουλή για τον προϋπολογισμό που συζητήθηκαν ήταν αυτή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία έκανε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ. Μάλιστα σε ένα σημείο της ομιλίας της, ενώ μιλούσε για την οικονομική κρίση, στάθηκε στην πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείρισή της, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Για τη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου υπάρχουν διάφορες συνταγές. Μου θυμίζει για παράδειγμα ότι άμα μαζέψεις πέντε σεφ, μπορεί να σου δώσουν διαφορετικές συνταγές για το πώς θα κάνεις λαγό στιφάδο. Όμως, λαγό στιφάδο θα φας, είτε με τη συνταγή του ενός σεφ είτε του άλλου. Αυτές είναι οι διαφορές σας”. Πάντοτε την κυρία Παπαρήγα την ακούν οι πάντες με προσοχή. Οχι μόνον για πολιτική αλλά και για… ποδόσφαιρο, αφού είναι οπαδός της Μπαρτσελόνα (όταν όμως δεν παίζει με ελληνικές ομάδες).

***

Ενας Μπαμπινιώτης της χρειάζεται

Φωτιές άναψε στην ολομέλεια της Βουλής, και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η χρήση της λέξης «επιδειξίας» από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως χαρακτηρισμός για τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, η Σουλτάνα Ελευθεριάδου αντί να πει «επιδειξιομανής», είπε «επιδειξίας», με αποτέλεσμα να… προκαλέσει απίστευτο χαμό στην αίθουσα. «Ενώ γνωρίζετε πως έχετε αποτύχει παταγωδώς έρχεστε εδώ να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να ικανοποιήσετε τον εγωκεντρικό επιδειξία ανέμελο αρχηγό σας», ήταν η (χυδαία) φράση που εκστόμισε η κυρία Ελευθεριάδου, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, που έκαναν λόγο για «προσωπικές ύβρεις» και για «προσωπικό χαρακτηρισμό».

***

Επιδειξιομανία και επιδειξίας

«Χαρακτηρίσατε επιδειξία τον πρωθυπουργό, πάρτε πίσω τον προσωπικό χαρακτηρισμό» της φώναζαν. Αυτή όμως αρνήθηκε. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλιστα, που εκτελούσε χρέη προέδρου, ζήτησε να διαγραφεί ο χαρακτηρισμός από τα πρακτικά. Κάλεσε παράλληλα τη βουλευτή Καβάλας να ανακαλέσει και της ζήτησε να ξανασκεφτεί τι είπε, ρωτώντας την αν αντί για «επιδειξίας» ήθελε να πει «επιδειξιομανής». Τελικά η Σουλτάνα Ελευθεριάδου διευκρίνισε ότι αυτό που εννοούσε ήταν: «επιδεικνύει πλούτη και χλιδή με τη σύζυγό του εν μέσω πανδημίας». Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξήγησε στη βουλευτή: «Άρα εννοούσατε επιδειξιομανία. Αυτός που διαβάζει τα πρακτικά στο μέλλον δεν καταλαβαίνει τι θέλατε να πείτε. Άλλο η επιδειξιομανία κι άλλο ο επιδειξίας!».

Και αν κανείς θεωρεί ότι επρόκειτο για ένα… γλωσσικό ολίσθημα, η κυρία Ελευθεριάδου το έχει… διαπράξει και στο παρελθόν. Τον περασμένο Αύγουστο, επιχειρώντας να κάνει αντιπολίτευση μέσω Twitter και να καταγγείλει δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, μετέτρεψε τον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Deutsche Welle» σε… εφημερίδα.