Εντελώς αποθρασυμένη είναι η Τουρκία μετά τις κυρώσεις – «χάδι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες στην πραγματικότητα την αφήνουν ελεύθερη να συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του υπουργείου ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στις εξελίξεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «λυγίζουν τα χέρια όσων κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας».

Μετά την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ στην Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, o Τσαβούσογλου «περνά στην αντεπίθεση» με σκληρές δηλώσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία «αποτελεί πλέον παγκόσμιο παίκτη στη διεθνή σκηνή, απαιτώντας το σεβασμό όλων».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι: “Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας”.

«Θα πρέπει όλοι να μας σέβονται»

Στη συνέχεια τόνισε πως: “Σήμερα εάν χωρίς την Τουρκία ή παρά την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα στα θέματα της  Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αυτό οφείλεται στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται”.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως “εάν εμείς μείνουμε σιωπηλοί στις εξελίξεις, θεατές, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε το παιχνίδι που έστησαν άλλοι. Ως Τουρκία εάν χρειαστεί στήνουμε παιχνίδι αλλά και όταν έρθει η ώρα καταστρέφουμε τα παιχνίδια που στήθηκαν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί και να γράψουμε τη δική μας ιστορία”.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως με τον δυναμισμό που έφερε το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης έμαθαν να χρησιμοποιούν το πεδίο της δράσης μαζί με το τραπέζι διαπραγματεύσεων αρμονικά. “Η διπλωματία είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Πάντοτε η επιθυμία μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της αρχής του win win (όλοι κερδίζουν) αλλά όπου η διπλωματία είναι ανεπαρκής δείχνοντας μπόι και παρουσία στο πεδίο της δράσης επιβάλλουμε και πάλι διπλωματία και ειρηνική λύση».

Τι είπε για την ανατολική Μεσόγειο

«Δεν κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο πεδίο της δράσης για να μείνουμε στο τραπέζι αλλά διασφαλίζουμε την επιστροφή όλων στο τραπέζι επιδεικνύοντας τη δύναμή μας και στο πεδίο της δράσης όταν το τραπέζι δεν λειτουργεί και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Διαφορετικά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο κι εμείς θα φτάσουμε σε σημείο που να μην μπορούμε να τα λύσουμε”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι από την αρχή έχουν αναλάβει ρόλο υπέρ μας πολιτικής λύσης. “Αλλά όσοι δεν θέλουν σταθερότητα στη Λιβύη και όσοι δεν καταλαβαίνουν από διάλογο ήθελαν να συνεχίσουν τον πόλεμο και τότε με την εξουσιοδότηση που πήραμε από την μεγάλη Εθνοσυνέλευσή μας κατεβήκαμε στο πεδίο της δράσης και φέραμε ξανά όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό έγινε χάρη στην Τουρκία”, υποστήριξε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι από την αρχή υποστήριξαν τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό στη Ανατολική Μεσόγειο. “Η τδβκ κι εμείς είπαμε ‘όλοι ας κερδίσουν’. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους”, είπε.

«Ενεργούμε όπως το 1974»

Υπενθυμίζοντας ότι ο Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αταλάι μίλησε για το ‘πνεύμα του 1974’, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “καθώς κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, ειλικρινά λέμε ότι ενεργούμε με το πνεύμα του 1974. Εμείς κινούμαστε στο πνεύμα του αείμνηστου Ετσεβίτ, του αείμνηστου Νετσμεντίν Ερμπακάν, του αείμνηστου Αλπαρσλάν Τουρκές και διατηρούμε αυτό το πνεύμα ζωντανό”. Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι “ωστόσο το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αμφισβητήθηκε από τα μέλη του CHP”.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι εργάζονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους και πως και στο πεδίο της δράσης πάντοτε διασφάλισαν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. “Γνωρίζουμε την Realpolitik πολύ καλά. Στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική υπάρχει συναίσθημα αλλά ειδικά στην εξωτερική πολιτική γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν λειτουργούν όλα με το συναίσθημα. Επομένως προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ρεαλιστική πολιτική”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μερικοί σύμμαχοι λένε “ας βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ». “Εγώ είμαι από τις πιο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ. Είμαι μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως ‘το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό’, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

«Αιχμές» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για την ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. “Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική.

Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά;

Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα.

Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “μπορεί να αντιμετωπίζουμε επιβολές και δυσκολίες, αλλά σήμερα κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό”.