Φρίκη προκαλούν οι νέες εικόνες από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ που έρχονται σε συνέχεια των αιματηρών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, εντοπίστηκαν δύο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Τα βίντεο μάλιστα διαδόθηκαν ευρέως μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, επιβεβαιώνοντας τις θηριωδίες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Οι άνδρες των Αρμενίων ήταν άμαχοι, ανέφεραν άνθρωποι στα αντίστοιχα χωριά τους, ενώ και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα φρικτά βίντεο είναι από τις χειρότερες εικόνες που αποτυπώνουν την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που συνεχίζονται για περισσότερο από ένα μήνα μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Οι μαρτυρίες χωρικών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή των τοπικών Αρχών που υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Οι φρικτές εικόνες

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο στις 22 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κρατούν και αποκεφαλίζουν έναν άνδρα και στη συνέχεια τοποθετούν το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι εκδικούμαστε – κόβοντας τα κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή από την κάμερα.

Ο Genadi Petrosyan (το ένα θύμα), ο οποίος ζούσε μόνος του, αντιστάθηκε να φύγει από το χωριό.

Ο Eduard Hayrapetyan, επικεφαλής του χωριού, είπε ότι γνώριζε τον Petrosyan για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και τον θεωρούσε στενό φίλο της οικογένειάς του. Έλαβε το τελευταίο τηλεφώνημα από τον Petrosyan το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, για να πει ότι είχε δει εχθρικές δυνάμεις στο χωριό.

«Νιώθω μεγάλη θλίψη που τον πήρα μακριά από το χωριό και μετά επέστρεψε και συνέβη αυτό» είπε ο Hayrapetyan.

Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Σημειώνεται πως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν την Τρίτη να ανταλλάσσουν ομάδες αιχμαλώτων πολέμου, ως μέρος ανταλλαγής «για όλους» που μεσολάβησε η Ρωσία μετά από την αιματηρή σύγκρουση σχετικά με τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αργά τη Δευτέρα, ο αρμένιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τίγραν Αβινιάν, δήλωσε ότι μια ομάδα 44 αρμενίων κρατουμένων επέστρεψε στην Αρμενία μετά τη ρωσική διαμεσολάβηση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε επίσης ομάδα 12 κρατουμένων Αζέρων στο Μπακού ως μέρος της ίδιας ανταλλαγής, δήλωσε ο Ρουστάμ Μιράτοφ, διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας.