Με αφορμή το ομόφωνο ψήφισμα του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά για την οικονομική στήριξη των ημι-επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς Γιάννης Μελάς κατέθεσε αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γιάννης Μελάς ζητά να ενταχθούν οι ημι-επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αθλητές στα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία.

Στην αναφορά του επισημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν οι ημι-επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αθλητές για να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διακρίνονται.

Απλήρωτοι και απροπόνητοι οι Έλληνες αθλητές

Ενδεικτική της κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό είναι η δήλωση στην «Αυγή» της παίκτριας της Εθνικής ομάδας γυναικών στο ποδόσφαιρο, Ιωάννας Χαμαλίδου, με αφορμή την πρόσφατη ήττα της ομάδας μας από τη Γερμανία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

«Αφού αγωνιστήκαμε στο ακατάλληλο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κληθήκαμε να δώσουμε αγώνα στο Μόναχο κόντρα στη δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη Γερμανία. Με τη διαφορά ότι εμείς ήμασταν απλήρωτες και απροπόνητες επί ενάμιση μήνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Μετά τον αγώνα κάναμε τον σταυρό μας που βγήκαμε σώες και δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Στο μεσοδιάστημα δουλεύουμε κανονικά για να ζήσουμε αφού παραμένουμε απλήρωτες, εγώ δουλεύω delivery με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια δουλειά κυρίως όταν παίζεις ποδόσφαιρο».

1.850 αθλητές ζητούν να αρχίσουν και πάλι οι προπονήσεις

Με μία μακροσκελέστατη επιστολή τους προς τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, 1850 αθλητές μπάσκετ από τις κατηγορίες της Α2 (ανδρών/γυναικών), Β΄ και Γ΄ Εθνικής ζητούν την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες των πρωταθλημάτων των μικρότερων κατηγοριών του μπάσκετ, θέλησαν με τον τρόπο αυτό να καλέσουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και να επιστρέψουν στα παρκέ.

Η επιστολή:

«Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,

Αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακούμε και διαβάζουμε για εμάς τον τελευταίο καιρό είναι:

«Ερασιτέχνες αθλητές/αθλήτριες», «ειδική κατηγορία εργαζομένων», «δεν είναι και επαγγελματίες τα παιδιά».

Ποιοι είμαστε εμείς, θα ρωτήσετε εύλογα.

Είμαστε 1850 αθλητές και αθλήτριες από το άθλημα του μπάσκετ στις εθνικές κατηγορίες Α2, Β και Γ ανδρών και Α2 γυναικών. Είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες από τους οποίους και τις οποίες από την αρχή της καραντίνας ζητείται να δείξουν υπομονή και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις και οδηγίες των ειδικών. Είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες εκ των οποίων έμειναν άνεργοι/άνεργες οι περισσότεροι/περισσότερες, αν όχι όλοι/όλες, πέρυσι τον Φεβρουάριο εξαιτίας της διακοπής των πρωταθλημάτων.

Και βέβαια είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες που ξανά στα τέλη Οκτωβρίου κληθήκαμε να αφήσουμε για ακόμα μια φορά στην άκρη αυτό που αγαπάμε και αυτό που μας ζει, για το γενικότερο υγειονομικό καλό. Αθλητές και αθλήτριες που έχουμε ήδη υποστεί τεράστια ψυχολογική και σωματική φθορά και απλώς ελπίζουμε να μην τραυματιστούμε σε ενδεχόμενη επανέναρξη λόγω της μεγάλης απραξίας και του ελάχιστου χρόνου που θα έχουμε για να προετοιμαστούμε πριν να μπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις των ειδικών και να δείξουμε υπομονή μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Παράλληλα, όμως, παρατηρούσαμε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και συνειδητοποιήσαμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους όλες οι εθνικές τους κατηγορίες στο μπάσκετ (ανεξαρτήτως επαγγελματικών η ερασιτεχνικών σωματείων) διεξάγονται κανονικά. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει την ένσταση ότι σε σωματεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι αθλητές, ακόμα και σε μικρότερες κατηγορίες, θεωρούνται επαγγελματίες, επομένως δικαιολογείται η συνέχιση των πρωταθλημάτων τους. Εμείς ωστόσο πιστεύουμε ότι η διαφοροποίηση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες δεν δικαιολογεί διακριτική μεταχείριση με αφορμή την πανδημία, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να δεχθούμε την παράλογη ιδέα πως ο κορονοϊός έχει την προτίμηση να μεταδίδεται μόνο σε ερασιτέχνες και όχι σε επαγγελματίες! Αν το πρόβλημα είναι καθαρά ονομαστικό, μήπως πρέπει να μετονομαστούμε από «ερασιτέχνες» σε «επαγγελματίες» για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματά μας εδώ στην Ελλάδα; Και τότε γιατί να μην ρωτήσουμε: Γιατί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αν παίζεις μπάσκετ στις κατηγορίες Α2, Β και Γ θεωρείσαι επαγγελματίας και όχι ερασιτέχνης (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα μας); Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η Basket League και η Ευρωλίγκα. Αν δεν υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε η Basket League!

Η ουσία είναι αυτή, αγαπητοί κύριε Υφυπουργέ και κύριε Γενικέ Γραμματέα. Έχετε αφήσει 1850 αθλητές/αθλήτριες (και φυσικά μαζί τους και τα μέλη των προπονητικών team) άνεργους/άνεργες και απλήρωτους/απλήρωτες σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για όλους μας. Οι οικονομικές, οι ψυχολογικές και οι σωματικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτή την απραξία είναι τεράστιες για όλους και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό. Όπως κάθε αθλητής της Basket League, έτσι και εμείς οι υπόλοιπο/υπόλοιπες έχουμε μάθει να περνάμε την ζωή μας στο γήπεδο. Εκεί μεγαλώσαμε και εκεί ανήκουμε. Η μεταχείριση των αθλητών/αθλητριών δεν θα έπρεπε να είναι διαφορετική, ανάλογα με τη κατηγοριοποίηση του αθλητισμού σε «επαγγελματικό» και «ερασιτεχνικό». Ο αθλητισμός είναι ένας και σε καμία περίπτωση δεν ζητάει χάρες. Τα πρωταθλήματά μας πρέπει να συνεχιστούν! Και να συνεχιστούν με ασφάλεια, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων που έχει λάβει η Basket League. Σε αυτό το κομμάτι είναι που χρειαζόμαστε την συμβολή της Πολιτείας και την συμβολή σας. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή και να κινούμαστε με γνώμονα τα ημερήσια κρούσματα, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει πλάνο που κάνει διακρίσεις μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Δεν γίνεται να συμμορφωνόμαστε άλλο με ένα πλάνο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι περισσότεροι από τους/τις 1850 αθλητές/αθλήτριες βιοπορίζονται από το άθλημά τους.

Ως αθλητές και αθλήτριες έχουμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, επειδή ακριβώς αναλογιζόμαστε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Για πόσους μήνες θεωρείτε ότι μπορούμε να αντέξουμε χωρίς τις δουλειές μας; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να μείνουμε άπραγοι/άπραγες, άνεργοι/άνεργες και δίχως μισθό, όταν ξέρουμε ότι τα πρωταθλήματά μας μπορούν να συνεχιστούν βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής και ομαδικής υγιεινής που τηρούνται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά και σε σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση για την επανέναρξη των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων μας. Επιθυμούμε όχι μόνο να αρχίσουν τα πρωταθλήματα, αλλά και να ολοκληρωθούν κιόλας. Που είναι εξίσου σημαντικό! Σας καλούμε λοιπόν να βρείτε, σε συνεργασία με εμάς, μια άμεση λύση ώστε η Πολιτεία, η Ομοσπονδία και τα σωματεία να συνδράμουν στη διευθέτηση των προβλεπόμενων εβδομαδιαίων τεστ που χρειάζεται κάθε ομάδα. Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική επικοινωνία και σε μια αποτελεσματική συνεργασία για την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων».