Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει από τη μεταπολίτευση και μετά τις αιτίες της χρεοκοπίας του 2010, κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης καλώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων να προσυπογράψουν την πρότασή του.

Όπως είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στόχος της πρότασής του δεν είναι η στοχοποίηση κανενός αλλά η διερεύνηση της αλήθειας καθώς η οικονομική κρίση και η χρεοκοπία του 2010 είναι «ανοιχτή πληγή» που όσο δεν κλείνει επιτρέπει την «εργαλειοποίηση του διχασμού».

Τέσσερις μεγάλες κρίσεις – καταστροφές γνώρισε το νεοελληνικό κράτος, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αναφέροντας την μικρασιατική καταστροφή του 1922, τον εμφύλιο πόλεμο, την κυπριακή τραγωδία και την οικονομική κρίση του 2010.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης οι προηγούμενες εθνικές πληγές έκλεισαν, ενώ παραμένει ανοιχτή πληγή η τελευταία οικονομική κρίση.

Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε έναν ακόμα μνημονιακό προϋπολογισμό ενώ κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «προϋπολογισμός που αφήνει τα εργαλεία του στα χέρια των δανειστών και που εν μέσω πανδημίας δεν προϋπολογίζει νέα κονδύλια για την δημόσια Υγεία είναι Προϋπολογισμός που δεν άξιζε το χαρτί που γράφτηκε».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε Πρόταση Νόμου Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 μαζί με Πρόταση Θεσμικών Τομών που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί των εργαλείων χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύει τους πολίτες του.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάλατε το παρόν να τσακωθεί με το παρελθόν και κινδυνεύουμε να χάσουμε το μέλλον. Αφού αποδεχθήκατε επί τέλους ότι το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 162 δις, σκεφτήκατε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η ύφεση κοντά στο 10% ήταν να μειωθεί το ΑΕΠ του… 2019».

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να μην βαρέσουν διάλυση και έκανε λόγο για «σοφή επένδυση του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα».

«Θα ρωτήσουν καλόπιστοι πολίτες: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων; Δυστυχώς, το ερώτημα πρέπει να τεθεί αλλιώς: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος του να ΜΗΝ κάνει αυτά τα κουρέματα; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε παράλληλα ότι μόνο με κουρέματα χρεών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και να αποδυναμωθεί το τσουνάμι των λουκέτων. «Οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν σήμερα» τόνισε.