Με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών ομάδων η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να επιταχύνει τον βηματισμό του Κινήματος Αλλαγής, προσδοκώντας, μεσοπρόθεσμα, και σε δημοσκοπικά οφέλη που θα επιδράσουν υπέρ της και στο εσωτερικό παιχνίδι που, όπως δείχνουν οι παρασκηνιακές κινήσεις των ενδιαφερόμενων για την ηγεσία, επιφυλάσσει και νέα επεισόδια στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ευκαιρίες και παγίδες

Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες της παρακολουθούν προβληματισμένοι την «παραπολιτική σύγκρουση» της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως εκτιμούν, «κρύβει ευκαιρίες αλλά και παγίδες».

Η πολιτική αντιπαράθεση για τη βόλτα του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και το εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, «προκαλεί αποτροπή και αποστροφή στην κοινή γνώμη».

Καθοριστικός ρόλος

Συνεπώς, το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν θα μπει στο κάδρο αυτής της διαμάχης αλλά, αντιθέτως, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει «το χαμηλό επίπεδό της». Σε μια συγκυρία που η κοινωνία διαπερνάται από ένα κύμα αβεβαιότητας, η αγορά βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και η ελπίδα του εμβολίου δεν μπορεί να κρύψει τις κυβερνητικές αρρυθμίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρουν συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, όλη αυτή «η χυδαία εικόνα του τεχνητού δικομματισμού», μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τον καθοριστικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, όλη αυτή η εικόνα αποτελεί και μια προσομοίωση του κλίματος, πολύ πιθανόν και του επιπέδου της αντιπαράθεσης, που θα υπάρξει στις εθνικές εκλογές. Η πόλωση και η αντιπαράθεση σε ζητήματα ήσσονος και παραπολιτικής σημασίας θα δυσκολέψουν αρκετά την εκλογική προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, που θα δεχθεί ασφυκτική πίεση και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημιουργία κλίματος

Το κλίμα συνεχούς αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος τεχνητού δικομματισμού, θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς και στη Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι «από τον Μάιο και μετά τα πάντα σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εθνικών εκλογών είναι ανοιχτά».

Η προσπάθεια να σπάσει ο «τεχνητός δικομματισμός» έρχεται αντιμέτωπη, όπως επισήμως έχει καταγγελθεί, και με την περιορισμένη προβολή των θέσεων του κόμματος από τα μέσα ενημέρωσης. Η Χαριλάου Τρικούπη επανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα, το ζήτημα του αποκλεισμού των εκπροσώπων του κόμματος στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές και υπάρχουν εισηγήσεις να αναληφθούν πιο θεαματικές πρωτοβουλίες.

Τα τέσσερα μέτωπα

Η Φώφη Γεννηματά θα εξακολουθήσει την εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που θα εστιαστεί σε τέσσερα μέτωπα. Κατ’ αρχήν, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τον οδικό χάρτη εξόδου από αυτήν. Ο Πρωθυπουργός, θα επιμείνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, έχει αναμφισβήτητες ευθύνες για την ελλιπή προετοιμασία της χώρας και, το χειρότερο, δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η κριτική, που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις, θα εισέλθει στα άλλα τρία μέτωπα: της οικονομίας, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό εκτός τόπου και χρόνου, της προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπου η κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όπου θα ασκηθεί σφοδρή κριτική «όχι στην έκθεση Πισσαρίδη, αλλά στο σχέδιο Σκυλακάκη».