Mόλις προχθές γράφαμε από τούτη εδώ τη στήλη για τις αχτίδες φωτός που είναι ήδη ορατές και διαπερνούν το σκοτάδι της πανδημίας που σκιάζει εδώ και έναν χρόνο τα πάντα.

Μια τέτοια αχτίδα αποτελεί και η είδηση της νέας επένδυσης, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία Sunlight για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα.

Πρόκειται για έργο – προπομπό της μεγάλης επένδυσης στη Δυτική Μακεδονία για βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, συνολικής επένδυσης 200 εκατ. ευρώ.

Τέτοιου είδους επενδύσεις, προσανατολισμένες μάλιστα στην καινοτομία και σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του τόπου.

Δημιουργούν παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας δίνοντας ευκαιρίες στους νέους να βρουν δουλειά.

Το παραπάνω έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων όχι μόνο από ελληνικές αλλά και από διεθνείς κολοσσούς.

Η πολυπόθητη αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας αποτελεί πλέον γεγονός που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προδιαγράφονται ευοίωνες. Οικονομολόγοι της Citigroup προβλέπουν πως η αύξηση του ΑΕΠ του 2021 για την Ελλάδα θα κυμανθεί στο 2,2%, αλλά θα εκτιναχθεί εξαιτίας και των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης στο 6,2% το 2022.

Οι θετικές επιδράσεις του Ταμείου εκτιμάται ότι θα είναι άμεσες και θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν αλλά και έμμεσες, μέσω των πολλαπλασιαστών της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν.

ΤΟ ΒΗΜΑ