Την πτωτική πορεία που ακολουθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχίστηκαν και χθες τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων από τον φονικό ιό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 639 νέα κρούσματα, διαπιστώθηκαν 62 νεκροί, ενώ 558 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Αυτή η αισθητή μείωση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει ωστόσο καμιά απολύτως χαλάρωση.

Η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου

«Και το καλοκαίρι είχαμε μείωση των κρουσμάτων», αναφέρει με νόημα η καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, η οποία απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους ώστε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή τούτες τις γιορτινές ημέρες. Χρειάζεται αυτή η προσοχή, ώστε να πέσουν και άλλο οι δείκτες προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.

***

Οκτώ λεπτά φτάνουν για τη διασπορά του ιού

Επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως είναι αναγκαίο να επιλέξουμε την κοινωνική μας φούσκα για τις γιορτινές ημέρες. Τόνισε μάλιστα πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου

***

Ενα άτομο ανά 15 μ. στις εκκλησίες

Πάντως, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αρχίζουν και εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού, στη χώρα μας συζητούν εάν θα ανοίξουν τα «νυχάδικα» (που τελικά ανοίγουν) και πώς μπορεί να επεκταθεί το click away στο λιανικό εμπόριο, εάν γέμισαν ή όχι τα κομμωτήρια από την πρώτη κιόλας ημέρα επαναλειτουργίας τους, ενώ εάν ακούσετε σήμερα ότι χαλαρώνουν τα μέτρα και για τις εκκλησίες μην εκπλαγείτε. Πόσο δηλαδή άλλο να χαλαρώσουν; Ξεχάστε τα εννέα άτομα σε κάθε εκκλησία και τα 12 στις μητροπόλεις που είχαν πρώτα αποφασιστεί. Τώρα γίνεται λόγος για 1 άτομο ανά κάθε 15 μέτρα μέσα στους ναούς. Όσο μεγαλύτερος δηλαδή είναι ο ναός τόσο περισσότερους πιστούς μπορεί να έχει.

***

Βουλευτική επί τόπου έρευνα

Και μια ο λόγος για το click away, σας ενημερώνω ότι πολλοί (ανάμεσά τους και βουλευτές) πήγαν να το δοκιμάσουν. Έχουν καταγραφεί απίστευτες εικόνες, όπως η κυρία που δοκιμάζει μπότες στην Ερμού ή του νεαρού που δοκιμάζει παντελόνι στο πεζοδρόμιο στο κέντρο του Αγρινίου. Η Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής της ΝΔ, πήγε χθες μέσα στη βροχή στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες που έχουν τα μικρά καταστήματα να χρησιμοποιήσουν το click away.

***

Η κλινική μελέτη του φαρμάκου

Εδώ και μερικές ημέρες (και εν αναμονή του εμβολίου) άρχισε και στην Ελλάδα και η κλινική μελέτη των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Χορηγείται μόνον για εξω-νοσοκομειακή χρήση σε άτομα που ήρθαν αποδεδειγμένα σε επαφή με κρούσμα. Προσοχή. Δεν χορηγείται ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, αλλά χορηγείται προληπτικά για όσους ήρθαν σε επαφή με άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό. Ορισμένοι το ονομάζουν ως «φάρμακο Τραμπ», αλλά στην πραγματικότητα χορηγείται μόνον κατόπιν κλινικών μελετών.

***

Η… αφωνία του Χαρδαλιά

Ίσως οι περισσότεροι να προσέξατε ότι από την τηλεοπτική ενημέρωση των 6 μ.μ. απουσίαζε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τι ακριβώς συνέβη; Με… εντολή γιατρού απείχε από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μετά την έντονη βραχνάδα που είχε την Παρασκευή, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τον γιατρό του που του συνέστησε αφωνία για λίγες ημέρες. Έτσι, ο κ. Χαρδαλιάς θα επανέλθει κανονικά την Τετάρτη.

***

Η πρώτη μέρα του βουλευτή – γιατρού στη ΜΕΘ

Είχε να μπει σε ΜΕΘ 20 χρόνια, από τότε που ήταν στη Γερμανία. Άσπρη μπλούζα είχε όμως φορέσει πολλές φορές ως αναισθιολόγος, αλλά ως εντατικολόγος δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του ότι θα δούλευε ξανά στην ΜΕΘ. Ο λόγος για τον Χρήστο Κέλλα, βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, οποίος από προχθές έπιασε δουλειά στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας:

«Βαγγέλη, γεια σου, μην φοβάσαι, είμαι ο Χρήστος ο Κέλλας ο φίλος σου και συνάδελφος σου. Θα σε διασωληνώσω τώρα για να σε βοηθήσω να αναπνεύσεις, μην φοβάσαι». Ήταν ο πρώτος ασθενής που κλήθηκε ο βουλευτής να διασωληνώσει μόλις ανέλαβε καθήκοντα στην ΜΕΘ. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη. Ο ασθενής που πάλευε να αναπνεύσει και ήταν έτοιμος να διασωληνωθεί ήταν ο Βαγγέλης, γιατρός χειρουργός, στενός του φίλος: «Είναι τραγικό όταν καλείσαι να διασωληνώσεις γνωστούς και φίλους», έλεγε με συγκίνηση ο κ. Κέλλας για να αποκαλύψει ότι στα 28 κρεβάτια που διαθέτει η ΜΕΘ, νοσηλεύεται ακόμα ένας γιατρός ορθοπεδικός επίσης φίλος του που δίνει μάχη ζωής.

O κ. Χρήστος Κέλλας έξω από τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΦΩΤΟ: onlarissa.gr)

***

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λάρισας είναι υπερπλήρης. Πριν από μερικές εβδομάδες διέθετε 12 κρεββάτια, τώρα διαθέτει 28 και σε αυτά πρωταγωνίστριες είναι οι νοσηλεύτριες. Αυτές μένουν τις περισσότερες ώρες κοντά στους ασθενείς, αυτές δίνουν τις πληροφορίες στους συγγενείς, αυτές είναι οι πραγματικές μαχήτριες κατά του covid. Συνολικά, μου λέει ο κ. Κέλλας, στην ΜΕΘ υπηρετούν 6 γιατροί εντατικολόγοι, 3 ειδικευμένοι από άλλα τμήματα, 6 ειδικευόμενοι και βεβαίως οι νοσηλεύτριες.

***

Όταν ο Στουρνάρας συνάντησε τον Ηράκλειτο

Ήταν η τρίτη φορά από τότε που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ που ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στη Βουλή των Ελλήνων και η χαρά του, όπως δήλωσε, ήταν μεγάλη. Τις δύο πρώτες φορές πήγε χωρίς μάσκα, αλλά χθες εμφανίστηκε με μάσκα (χρώματος μπλε με το σήμα της Τράπεζας), κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Ο κ. Στουρνάρας πήγε στη Βουλή των Ελλήνων για να παραδώσει την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία προβλέπει 10% ύφεση για εφέτος, αλλά ισχυρή ανάπτυξη για τα έτη 2021 και 2022 (4,8% και 4,2% αντιστοίχως). Βεβαίως όμως ο κεντρικός τραπεζίτης στις προβλέψεις του παράφρασε τον Εφέσιο φιλόσοφο Ηράκλειτο, λέγοντας ότι «μήτηρ πάντων πανδημία σήμερα», η οποία καθορίζει τα πάντα, καθορίζει τις εξελίξεις και δυσκολεύει τις… προβλέψεις.

***

Πού πήγε η μάσκα;

Οταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τον προϋπολογισμό έβγαλε τη μάσκα του και την έβαλε στη τσέπη του. Μίλησε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και κατηγόρησε πολλές φορές τον Πρωθυπουργό για την… αναμελιά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν τελείωσε την ομιλία του κατέβηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και όπως μου λένε οι παρόντες βουλευτές, ο κ. Βαρεμένος άρχισε να ψάχνει τη μάσκα του:

«Δάσκαλε, δάσκαλε η μάσκα σου πού είναι;», του φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Βαρεμένος έβαλε τα χέρια στο πρόσωπό του και αμέσως μετά κινητοποιήθηκε, πήγε προς το βήμα της Βουλής ψάχνοντάς την, μήπως την άφησε εκεί. Είχε ξεχάσει, βλέπετε, ότι την είχε βάλει στην τσέπη του. Κάποια στιγμή και άλλοι βουλευτές έψαχναν τη μάσκα του κ. Βαρεμένου, έως ότου κάποιος του φώναξε πως την έχει στην τσέπη του.

***

Μητσοτάκης – Τσίπρας στο βιβλίο Ομπάμα

Σήμερα στις 14:00, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση, on line παρουσίασης της «Γης της Επαγγελίας», του βιβλίου του Ομπάμα με τη συμμετοχή εξαιρετικά σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, η Έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών κα Ελένη Μπάνου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Έντυ Ζεμενίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής & Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου της πόλης των Αθηνών Στέφανος Καβαλλιεράκης, ο επίτιμος Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Interbus Α.Ε. Δημήτρης Ζαφειριάδης και ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

***

Βιντεοτηλεπικοινωνία για τα άτομα με προβλήματα ακοής

Έναν ακόμα σταθμό βιντεοτηλεπικοινωνίας για άτομα με προβλήματα ακοής, εγκαταστάθηκε στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Πρόεδρο του Εθνικό Ίδρυμα Κωφών(Ε.Ι.Κ) Βεννέτα Λαμπροπούλου . Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στηρίζει τους συμπολίτες μας με κώφωση και διευκολύνει την καθημερινότητά τους με το Relay service, όπως είναι διεθνώς γνωστό.

• Η Ελλάδα είναι η 4η ευρωπαϊκή χώρα που έχει τοποθετήσει σταθμούς βιντεοτηλεπικοινωνίας
• Η μόνη χώρα που διαθέτει την υπηρεσία δωρεάν.
• Έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 Relay service σε κομβικά σημεία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων κοινού ενδιαφέροντος όπως ΟΤΑ, νοσοκομεία, περιφέρειες, καθώς και σε αεροδρόμια.
• Η βιντεοτηλεπικοινωνία εξυπηρετεί κάθε μήνα 10.000-14.000 συνανθρώπους μας.

***

Η ψηφοποίηση των προξενικών αρχών

Μπορεί η πανδημία να του έχει στερήσει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους απόδημους Έλληνες, όμως απ’ ότι φαίνεται ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, φροντίζει να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους προκειμένου να ενδυναμώνει τους δεσμούς των αποδήμων Ελλήνων με την πατρίδα. Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών των Προξενικών μας Αρχών, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού.