Η Ρωσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid, «Sputnik V», του οποίου οι δοκιμές Φάσης 3 ολοκληρώθηκαν, έδειξε αποτελεσματικότητα 91,4% κατά της νόσου, 21 μέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, το Sputnik V δοκιμάστηκε σε 22.714 εθελοντές στην Φάση 3.

Το ρωσικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα άνω του 90% και στα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών: 92% στο πρώτο σημείο ελέγχου και 91,4% στο δεύτερο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρών περιπτώσεων Covid ήταν 100%. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης από κοροναϊό, 20 σοβαρές περιπτώσεις καταγράφηκαν στην ομάδα του placebo, ενώ δεν σημειώθηκαν σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης στην ομάδα του εμβολίου.

Δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Οι συνθήκες υγείας των συμμετεχόντων θα παρακολουθούνται για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε ένα διεθνές ιατρικό περιοδικό. Στη συνέχεια θα συντάξει αναφορά με σκοπό την ταχεία έγκριση του Sputnik V σε διάφορες χώρες.

«Τα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα»

Σε δήλωσή του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μούρασκα είπε:

«Τα νέα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya είναι πολλά υποσχόμενα. Σήμερα, έχει καταστεί σαφές σε όλους ότι το τέλος της επιδημίας είναι δυνατό μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος των ξένων ρυθμιστικών οργανισμών και των διεθνών οργανισμών πρέπει να είναι η διασφάλιση ίσης πρόσβασης σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για άτομα σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Sputnik V».

Στο μεταξύ, το Sputnik-V έφθασε σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας, στο πλαίσιο της έναρξης του μαζικού εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι εκείνος ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε για να ανακόψουμε την εξάπλωση της νόσου».

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι περισσότεροι από 18.000 εθελοντές συνδράμουν στην αποστολή των εμβολίων στους ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου στις περιφέρειες σταλούν 480.000 εμβόλια, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι προαιρετικός και δωρεάν και πως πρωτίστως θα πρέπει να εμβολιασθούν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στους κοινωνικούς φορείς.