Η Ολλανδία γίνεται η επόμενη χώρα που μπαίνει σε καθεστώς καθολικού lockdown ενόψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών. Με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μπει σε αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Τα περιοριστικά μέτρα

Θα επιτρέπονται μέχρι και δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός για τα μικρότερα παιδιά. Για το εορταστικό τριήμερο 24 με 26 Δεκεμβρίου, θα επιτραπεί ένας ακόμα καλεσμένος.

Το όριο για τις δημόσιες συναθροίσεις μειώθηκε από τέσσερα σε δύο μόλις άτομα.

Ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα βασικά καταστήματα: τα σούπερ μάρκετ, τα αρτοποιεία, τα κρεοπωλεία και τα καθαριστήρια. Τα ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά, αλλά δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία των εστιατορίων τους ούτε το room service.

Οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν πράγματα από τις βιβλιοθήκες και τα καταστήματα DIY . Ωστόσο, κλειστή θα παραμείνει η διασκέδαση, δηλαδή τα σινεμά, τα θέατρα, τα καζίνο και οι ζωολογικοί κήποι.

Όλες οι μορφές εκπαίδευσης θα βάλουν «λουκέτο» από την Τετάρτη και θα επιβληθεί η τηλε-εκπαίδευση.

Τέλος, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μορφής ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Όσο ο Ρούτε ανακοίνωσε αυτά τα περιοριστικά μέτρα, ακούγονταν οι φωνές από τους συγκεντρωμένους που είχαν μαζευτεί έξω από το γραφείο του για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα καραντίνα.

Τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 8.200 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ολλανδία.