«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα. Ενώ, καλό θα ήταν να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα».

Ελαφρά υποχώρηση στην πίεση του ΕΣΥ

Ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε ορισμένα διεθνή στοιχεία αναφέροντας ότι η πανδημία «πλέον καταγράφει περισσότερα από 72 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».

«Ο ρυθμός των διαγνώσεων ωστόσο ενισχύθηκε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700 χιλιάδες διαγνώσεις σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται σταθεροποιημένος στους 12 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».

«Στην Ευρώπη η πανδημία έχει δείξει κάποια μικρά στοιχεία σταθεροποίησης» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην Γερμανία η οποία αναγκάστηκε να πάρει αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση στις νέες διαγνώσεις, αλλά και στους θανάτους.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, «η μείωση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα σημεία αυτά βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε περίπου 20% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να είναι πιο επιβαρυμένη στη Βόρεια Ελλάδα και καλύτερη στη νότια Ελλάδα.