Crash test για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away.

Η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου θα κρίνει το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης χαλάρωσης στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής η συγκεκριμένη χρονική ζώνη επεκτάθηκε κατά μία ώρα, με την έναρξη της να γίνεται στις 10.00 το βράδυ.

Από την ανάλυση της αποτύπωσης που θα διενεργηθεί την προσεχή εβδομάδα θα προσδιοριστεί το εάν για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα των δυο γιορτινών ημερών, γίνει ακόμη μια κίνηση χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Εφιάλτης ο συντελεστής μετάδοσης στην Ελλάδα – Από τους μεγαλύτερους της ΕΕ

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών, και άρα νέα διασπορά του ιού.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.395 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 583 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και 102 νεκρούς.

Τα θύματα του κορωνοϊού μέσα στον Δεκέμβριο ανέρχονται σε 1.066, ενώ συνολικά από την αρχή της επιδημίας 3.472.

Το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος, αμέσως μετά τις γιορτές, ή μια επανάκαμψη του δεύτερου επιδημικού κύματος, προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδίως σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που θα διευκολύνει πολύ τις νέες μεταδόσεις αλλά και την τεράστια πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καινοφανή λειτουργία της αγοράς (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές παραγγελίες και παραλαβή έξω από το κατάστημα) καθώς για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Μιλώντας στην MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι «έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό».

Από την πλευρά της, η Πνευμονολόγος, Γυναικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «η σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στο ωράριο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποφασίζει».

Σημείωσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, την εβδομάδα που έρχεται από Δεύτερα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας ενόψει και της εορταστικής περιόδου έκρουσε ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος δήλωσε στο Open πως το άνοιγμα της αγοράς προκαλεί ανησυχία, καθώς κάθε αύξηση της κινητικότητας θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία.

Γιατί επετράπη το click away

Δυο λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να θέσει σε εφαρμογή το μοντέλο του click away.

Κατ’ αρχάς για να ανοίξει η βαλβίδα της αποσυμπίεσης στις υπηρεσίες των ταχυμεταφορών, ορισμένες από τις οποίες έχουν υπερβεί τα όρια της λειτουργίας τους, και είτε δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες, είτε παραδίδουν μετά από πολλές μέρες καθυστέρηση.

Δευτερευόντως γιατί κρίθηκε ως η ενδεδειγμένη, επιδημιολογικά, λύση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να περιορίσουν τις τεράστιες ζημιές από τη συνέχιση στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Άλλωστε η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση από όλους συγκεκριμένων κανόνων. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά χείλη ότι εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού, η συγκεκριμένη λειτουργία θα αποσυρθεί.