Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αλβανία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Ο κόσμος κατακλύζει τους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και άλλα προβλήματα της κοινωνίας.

O 25χρονος Klodian Rasha δολοφονήθηκε την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.


Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο. Αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ. Ωστόσο ακόμα και αυτή δεν κατέστη ικανή να κατευνάσει την όλο και κλιμακούμενη οργή της αλβανικής κοινωνίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι μαζικές διαδηλώσεις επεκτείνονται από τα Τίρανα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που απαιτούν δικαιοσύνη για το θάνατο του 25χρόνου άνδρα.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα, κανόνια νερού καθώς και μεγάλη αστυνομική δύναμη για την αντιμετώπιση των νέων μαζικών διαδηλώσεων.

«Θυσίασε» τον υπουργό Εσωτερικών ο Ράμα

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας», υπογράμμισε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι. «Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», συμπλήρωσε ο παραιτηθείς υπουργός.

Το απόγευμα της Πέμπτης, επίσης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αστυνομικοί κυνηγούσαν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις και συνεχίζονται σήμερα.

Από την αστυνομική αυθαιρεσία δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι, με τις αρχές συλλαμβάνουν τον δημοσιογράφο του RTV Ora, Xhoi Malësia.

Παρόλο που τους επανέλαβε πολλές φορές το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, αυτό δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς, να τον πάρουν σηκωτό και να τον συνοδεύσουν στο αστυνομικό τμήμα και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία εναντίον του, όπως μεταδίδει το oranews.

Η Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας και η Ένωση Δημοσιογράφων της Αλβανίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά του δημοσιογράφου Xhoi Malësia του RTV ORA.

Μέσω μιας δήλωσης, οι δύο ενώσεις αποκαλούν αυτήν την πράξη απαράδεκτη και ενώ τονίζουν πως δεν πρόκειται για νέα πρακτική καθώς και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος δημοσιογράφων.

«Η Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας και η Ένωση Δημοσιογράφων της Αλβανίας, ζητούν από τους επικεφαλής της κρατικής αστυνομίας να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους αξιωματικούς που επιτέθηκαν και εμπόδισαν τον δημοσιογράφο Malësia να εκτελέσει το καθήκον του» αναφέρει η δήλωση.

Ο κόσμος που κατακλύζει τους δρόμους δεν διαμαρτύρεται μονάχα για την αστυνομική βία καθώς η ανασφάλεια και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα έχουν εμποτίσει με θυμό την πλειονότητα της αλβανικής κοινωνίας.