Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στον Ant1 , έκανε λόγο για διπλωματική ήττα της χώρας.

«Χθες είχαμε μία πολλή αρνητική εξέλιξη. Μία διπλωματική ήττα για τη χώρα. Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει κυρώσεις» τόνισε προσθέτοντας ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «έως τον Μάρτη, με τη βούλα της ΕΕ, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να σουλατσάρει με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για διπλωματική ήττα της χώρας, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Είναι προφανές ότι η ΕΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και η Κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας. Εδώ και 6 μήνες που διεκδικούμε κυρώσεις για την επιθετικότητα της Τουρκίας, και τις οποίες προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχουμε πετύχει τίποτα.

Σκληρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είμαστε πάνω από έναν μήνα σε lockdown και ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων είναι εξαιρετικά υψηλός. Κάτι δεν πάει καλά κι αυτό είναι ότι δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα.

Οι πολίτες, όσοι μπορούν, αναγκάζονται να μετακινηθούν με τα Μέσα Μεταφοράς και να κάνουν μόνοι τους τα τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια, όσοι μπορούν να πληρώσουν αυτά τα τεστ. Είναι ένα κρίσιμο θέμα ο αριθμός των τεστ και η συνταγογράφηση των τεστ, για την οποία φωνάζουμε εμείς από τον Μάρτιο. Πόσο θα στοίχιζε άραγε αυτό, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση δεν πίεζε τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση είχε, από τον Μάρτιο, 8 μήνες για να προετοιμαστεί κατάλληλα για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν έγινε. Ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε ότι νίκησε τον κορωνοϊό, άνοιξε τον τουρισμό με τον τρόπο που τον άνοιξε και έτσι βρεθήκαμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μία συγγνώμη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, ενώ έχουμε επί 10 ημέρες εκατόμβες νεκρών, ποτέ δεν είχαμε 3.000 νεκρούς μέσα σε 1 μήνα.

Δεν έχει πολιτική ευθύνη για αυτούς τους 7-8 μήνες, αλλά μόνο ξέρει να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες; Δεν ξέρει να βγει και να πει μια συγγνώμη; Εγώ αντιμετώπισα μια ανάλογη κατάσταση, όχι τόσο σοβαρή, αλλά μια μεγάλη καταστροφή μέσα σε 45 λεπτά (σημ: εννοεί την τραγωδία με την φωτιά στο Μάτι Αττικής) και βγήκα και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για 45 λεπτά. Ο κ. Μητσοτάκης για τόσους μήνες».